Gyönyörű gyepet szeretnénk? Akkor itt az idő az őszi homokolásra!

Hogy miként függ össze egymással a szép gyep és a jó minőségű homok? Aktuális cikkünkben ezzel foglalkozunk!

A homok a gyönyörű gyep alapja

Amennyiben valaki meghallja a füvesítés kifejezést, akkor hajlamos azonnal óriási földmunkákra gondolni, aminek az egyik alapja a jó minőségű termőföld. Anélkül nincs füvesítés annak ellenére sem, hogy sok esetben elegendő a meglévő földfelület felfrissítése a megfelelően látványos gyep eléréséhez. Csakhogy a füvesített területet később gondozni és frissíteni kell – különösen olyan helyeken, ahol a gyep nagyobb igénynek van kitéve az átlagosnál, ezáltal például egy focipályán vagy egy olyan udvaron, ahol minden nap tapossák a gyereklábak. A gyepes felületek intenzív taposása ugyanis a talaj tömörödését idézi elő, aminek kiegyenlítéséhez nem kell, illetve nem is szabad termőföldet alkalmazni frissítésként, hiszen az a meglévő gyepszőnyeg kihalásával jár együtt, ennél lényegesebb az úgynevezett homokolás folyamata.

Gondoltuk volna, hogy a Békás Logistic kínálatából is elérhető homok szükséges lehet a gyönyörű gyepszőnyeghez? Márpedig ez nagyon lényeges, különösen abban az esetben, ha nem bánya hanem úgynevezett kvarchomokot választunk hozzá, ami szürkés színével jól jelzi, hogy az összetétel tekintetében sokkal közelebb áll a tartósabb sóderhez, ezáltal nemhogy ártunk vele a gyepnek, hanem rengeteget használunk is neki. Ezt a folyamatot hívjuk homokolásnak, de hogy mégis mi ez és egyáltalán miért olyan fontos a gyönyörű gyep eléréséhez? Az alábbi bekezdésekben ezekre a kérdésekre válaszoltunk.

Miért szükséges a homokolás?

Mint fentebb említettük, a gyönyörű gyepszőnyeg legnagyobb ellensége, ha állandó terhelés éri, így például gyakran tapossák, illetve nagy külső terhelés éri, ami egyet jelent a talaj tömörödésével, ami még akkor is megfigyelhető, ha pusztán gyermekek használják a kérdéses felületet. Hogy miért jelent ez óriási problémát a gyep egészségét és esztétikusságát tekintve? Több okból kifolyólag is! Az egyik, hogy amennyiben a talaj tömörödik, akkor az nem tud megfelelően szellőzni, márpedig a pázsit számára ez elengedhetetlen. A fű gyökérzónájából ugyanis ilyenkor egyszerűen kiszorul a víz és az oxigén, aminek hatására sem a tápanyagok, sem a különféle növényvédő szerek nem tudják elérni azt a hatékonyságot, ami ilyenkor szükséges lehet. Egy tömörödött talajban tehát a pázsit gyökerének a fejlődése jelentős nehézségekkel jár együtt, tehát sem a gyep, sem az elültetett sekély gyökerű növények nem tudnak megfelelően növekedni.

Zöld pázsit nem tud megfelelően fejlődni, azaz foltosodás lép fel, aminek jóvoltából helyenként gyönyörűen fejlődik majd a gyep, máshol azonban satnya, hiányos marad. Nyilván ezt számos más egyéb tényező is befolyásolhatja, így a fűnyírási szokások, az árnyékok, a környezet, de a legtöbbször a túlzottan tömör talaj idézi elő a problémát. Különösen annak fényében, hogy ilyenkor még vízelvezetési nehézségek is fellépnek, azaz kisebb-nagyobb pocsolyák jelennek meg a gyep környezetében, ami dominó-effektust indít útnak. A pangó víz már rövidtávon is helyet ad a gombásodásnak és az algásodásnak, nem beszélve a mohásodásról és az egyéb gyeprontó folyamatokról, de hosszabb távon még rothadást is előidézhet a gyökérzetben. Ez utóbbi olyan súlyos kárt okoz, hogy akár hetekig, sőt hónapokig látható nyoma marad.

Még nagyobb baj, hogy különösen a magánkertekben a gyepesítés során a talaj rétegrendjére általában nem figyeltek oda, vagy csak nagyon gyenge minőségben. Emiatt fordulhat elő, hogy a frissen füvesített felületek sokszor néhány éven belül teljesen megromlanak, nem megfelelően fejlődnek, rengeteg gyom jelenik meg a fűszálak között, de a foltosodás, a nem egyforma növekedés szintén ilyen esetekben fordul elő. Ilyenkor gyakran a homokolás sem tud segítséget nyújtani, éppen ezért érdemes előtte mindig ellenőrizni a talaj állapotát egy mintavétellel. Amennyiben túl sok például az agyag vagy túl szennyezettnek tűnik a közeg, akkor érdemes inkább komplett talajfrissítést végezni megfelelő minőségű termőföld alkalmazásával, mert a homokolással csak a megfelelő jó alapokra lehet építkezni, de ha azok hiányoznak, akkor először a háttér biztosítására lesz szükség.

Hogy mire kell figyelnünk ilyenkor? Leginkább arra, hogy egy 30x30 centiméteres területen maximum 50 százalékra tehető az agyagos felület aránya, illetve az egyenletesen helyezkedik el a mélyben, tehát közel párhuzamosan a felszínnel. Amennyiben ez a háttér nem adott, először ezt kell normalizálni egy talajfrissítéssel, majd a későbbiekben már alkalmazható a homokolás.

Hogyan zajlik a homokolás?

Most, hogy már tudjuk, miért fontos a homokolás, nagyon lényeges megismerni annak mikéntjét is. Amit tudni kell, hogy a folyamatot minden esetben egy nagyon alapos gyepszellőztetés előzi meg. Ezen a téren érdemes olyan eszközt választani, ami elég mélyen képes belevágni a talajba, nemcsak szellőzteti, hanem lazítani is tudja azt. Ez már önmagában is nagyon lényeges a szép gyephez, azonban a homokolás szempontjából is fontos, hiszen a felszínen elhintett friss homok ilyenkor képes lehatolni a mélyebb rétegekbe, akár 2-3 centiméterre is a felszíntől, ami biztosítja annak megfelelő elegyedését, illetve eljutását a gyökérzónába.

A talaj lazítása

A talajlazítást követően nincs más teendőnk, mint egyenletesen elhinteni a felszínen a homokot, ami így könnyedén eloszlik, majd egy locsolást vagy kiadósabb esőzést megvárni ahhoz, hogy a folyamat befejeződhessen. A nedvesség ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a víz eljuttassa a homokszemcséket mindenhová, kitöltse a talajréteget úgy, hogy közben a vízáteresztő tulajdonsága megmarad. Ezzel óriási segítséget kaphat a talaj ahhoz, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki például moha, nyálkagomba vagy éppen algásodás, ami az esetleges felszíni megmaradó víz eredménye lehet. Természetesen a homokolás során a frissen elterített ömlesztett anyag nem hatol be azonnal a mélyebb rétegekbe. Ez gyakran évekig elhúzódó folyamat, ezért nagyon lényeges, hogy többször megismételjük, akár minden egyes esztendőben, ha úgy látjuk szükségesnek.

Hogy mennyire hatékony a homokolás? Amennyiben éves rendszerességgel alkalmazzák, a megfelelő időintervallumon belül akár 8-10 centiméteres talajváltozást is előidézhetünk vele, de ehhez elengedhetetlen a talaj gyakori szellőztetése és lyuggatása, hogy a homok megfelelő mélységekbe tudjon hatolni. Amíg nem értük el a kívánt hatást, jelentős mértékű tömörödés mellett évente legalább egyszer javasolt ismételni a folyamatot – lehetőleg az őszi szezonban –, majd miután elértük a kívánt hatást, elengedhetetlen a szintfeltartás, amire utána 3-4 évente érdemes sort keríteni, de ezt természetesen a fizikai terhelés mértéke is meghatározza.

Miért ajánlott ősszel végezni a homokolást?

Fontos tudni, hogy a homokolás során nagyjából 0,5 – 1 centiméteres vastagságban kell kvarchomokot elteríteni a gyep felületén. Ez látványos beavatkozás, azaz szüksége van néhány öntözésre, illetve áztató esőre ahhoz, hogy a talaj kellőképpen el tudja nyelni. Erre ősszel és télen rengeteg ideje lesz a füvesített felületnek, ellenkező esetben hónapokig akadályozná a fűnyírást, miközben még az esztétika szempontjából is okozna kellemetlenséget. Miután az őszi időszakban gyakori az áztató eső, és ez télen is jellemző, a homokolás eredményének pedig így van ideje felszívódni, hogy tavasszal már a gyönyörű zöld gyep maradjon eredményül.

A gyep homokolása

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben