Földnedves beton vagy otthon kevert beton?

Ha betonozni szeretnénk, érdemes mérlegelni a házi keverés mellett a földnedves beton rendelését. De melyiket válasszuk?

Rendeljük vagy otthon keverjük a betont?

Betonozás nélkül nincs építkezés, és lehetetlen bármilyen masszív kültéri elemet sem létesíteni a cement, a sóder és a víz keverékeként kapható massza hiányában. Kisebb munkálatok esetén értelemszerűen nem is kérdéses, hogy megpróbálkozunk házilagos formában a betonkeverés fortélyaival, hiszen egy-két köbméter beton, némi tiszta víz, pár zsák cement és egy betonkeverő elegendő ahhoz, hogy a megfelelő célszerszámok társaságában gondoskodhassunk az alapanyag elkészítéséről, de hol van az a pont, amikor érdemes lehet már elgondolkozni például a földnedves beton rendelésén? Erre a kérdésre próbáltunk meg átfogó választ adni az alábbiakban!

Az otthoni betonkeverésről

Mint a fentiekben már említettük, az otthoni betonkeverés a legtöbb esetben akkor kerülhet szóba, ha kisebb munkálatokról van szó. Egy kisebb zsalukő-támfal felhúzása, egy párméteres járda lebetonozása, netán egy kinti sütögető felépítése jelentéktelennek nevezhető ebből a szempontból, így ilyenkor érdemes lehet összecsődíteni a családot, az ismerősöket, és nekiállni házilagosan az egésznek.

Ennek a legnagyobb előnye alighanem az, hogy sokkal rugalmasabb lesz a munka, nincs szükség a szállítóhoz igazodni, mindig csak annyi betont keverünk be, amennyire éppen szükségünk lesz, tehát kisebb stressz vár ránk. Arról nem is beszélve, hogy pár talicska esetén nehéz olyan helyet találni, ahol földnedves betont szállítanak a helyszínre, tehát a nagyon elenyésző munkálatoknál gyakran nem is lesz más lehetőségünk ebben a témában.

Ha viszont van választásunk, akkor is mérlegeljünk, mert az otthoni betonkeverésnek összességében azért nagyon sok árnyoldala van. Eleve kellenek hozzá szerszámok! A legfontosabb a betonkeverő, ami mellett legalább egy talicska, lapátok, vasgereblye és rengeteg egyéb apróság is szükséges lesz. Ha nem ismerjük a betonkeverés fortélyait, akkor nem árt egy szakember sem a csapatban – ami szintén pénz lesz –, merthogy a folyamat egy kisebb brigádot, rendszerint legalább három-négy embert igényel.

Ezen túlmenően nem szabad elfelejteni, hogy az otthon kevert beton esetében is a helyszínre kell szállítani a sódert és a cementet, aminek szintén meglesznek a logisztikai költségei, pontosan úgy, mintha már készen kapnánk a földnedves betont.

A földnedves betonról

A fentiek alapján talán nem nehéz kitalálni, hogy a földnedves beton az esetek jelentős többségében lényegesen kényelmesebb, mint otthoni körülmények között, egy kisebb betonkeverővel elkészíteni több köbméternyi masszát. A sódert és a cementet ugyanis ilyen esetben is tárolni kell valahol, a helyhiány tehát nem lehet kifogás, pláne annak fényében, hogy mennyivel könnyebb és egyszerűbb dolgunk lesz ezzel a megoldással, hiszen a földnedves betont csak a helyszínre szállítják, ott leborítják, és rögtön megkezdhetjük a felhasználását. Ha mindez 1-2 órán belül megtörténik, nincs szükség permetezésre, sem átforgatásra, azonnal termelhetjük be a helyére.

Ezzel rengeteg időt megspórolunk, de az egyik legfontosabb, hogy elkerülhetjük azt a betonozáshoz kapcsolódó problémát, aminek részeként gyakran idő előtt megrepedeznek vagy elhasználódnak az ilyen felületek. Ennek a hátterében a legtöbbször a különféle masszakeverési arány áll, hiszen hacsak nem mérőlapáttal dolgozunk – nyilván nem –, akkor lehetetlen kétszer ugyanolyan állagú és nedvességű betont keverni, ezek egymás mellett pedig eltérő kötési időt eredményezhetnek, ami természetesen a végeredmény tartósságát és minőségét egyaránt negatívan befolyásolják.

Nyilván a munkálatokhoz földnedves beton rendelésekor sem árt, ha ott van egy kisebb csapat, azonban nem kell betonkeverőt kérni, bérelni vagy vásárolni, nem növekszik meg a vízfogyasztásunk – hiszen a massza elkészítéséhez nagyon sok víz szükséges –, és sokkal előbb befejezhetjük a tényleges munkát, hiszen nem kell a keverésre várni, csak merni, hordani és feldolgozni. Különösen nagyobb mennyiség esetén ez bizony rendkívül kényelmes lesz, mindemellett pedig olcsóbb megoldás is!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben