Földnedves beton vagy mixerbeton?

Örök kérdés az otthoni betonozási munkálatok során, hogy földnedves betont vagy mixerbetont válasszunk?

Mikor rendeljünk földnedves betont?

Ha betonozási munkálatok körvonalazódnak a ház körül, gyakran elhangzik a kijelentés, hogy majd a mixerkocsi kihozza a kész betont, a szakember és a segédmunkások pedig csak egyszerűen elterítik azt. Bár ez így ebben a formában egyszerűnek, mondhatni álomszerűnek nevezhető, valójában azonban rögtön két óriási képtelenség, két egymásnak ellentmondó állítás is elhangzott az imént.

Ennek az oka ugyanis nem más, minthogy a földnedves beton és a mixerbeton bár a köznyelvben gyakran használatos egymás szinonimájaként, valójában azonban két teljesen eltérő állagot és keverési arányt képviselő betontípusról van szó, miközben egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, illetve milyen munkához pontosan melyiket választjuk. Az alábbiakban ezért azt a témakört tisztázzuk, hogy mi a különbség a földnedves beton és a mixerbeton között, melyek a két típus előnyei és hátrányai, illetve mikor használjuk egyiket, illetve másikat.

Mi az a földnedves beton?

Kezdjük rögtön a definíciók tisztázásával, azon belül is a földnedves betonéval. Az ömlesztett anyagok kategóriájába sorolható megoldásról van szó, mely nevéhez hűen egy szárazabb, szilárdabb betontípus, ami rendkívül egyszerűen kiszállítható egy dönthető platós teherautóval is az építkezés helyszínére, nem kell hozzá speciális keverőautó.

Egy képlékeny halmazállapotú száraz masszáról van szó, mely gyakorlatilag nem tartalmaz mást, csak sódert és cementet, méghozzá a mennyiséghez mérten makulátlan keverési arányban. Ennek megfelelően a helyszínen nem lehet azonnal bedolgozni ebben a formájában, minden esetben némi nedvesítésre, illetve átforgatásra vagy átkeverésre van szükség ehhez.

Földnedves beton vagy mixerbeton?

Jellemzője még, hogy nem szükséges azonnal bedolgozni, megfelelő körülmények között akár két-három óráig is tárolható, de huzamosabb ideig természetesen ez sem, pláne akkor nem, ha már kisebb-nagyobb mennyiségű nedvesség érte.

A Békás Logistic kínálatában kiváló minőségű földnedves beton kapható gyors kiszállítással, piacvezető áron!

Mi az a mixerbeton?

A földnedves betonnal szemben a mixerbeton több tekintetben is különbözőnek nevezhető. Bár az így készülő masszát is rendkívül gondos előkészületek mellett, az arányok pontos betartásával keverik össze, azonban nem egy földneves, mondhatni száraz állapotban lévő betonról van szó, hanem egy lényegesen hígabb, azonnali eldolgozást igénylő masszáról.

Folyékonyabb állagának köszönhetően a mixerbeton már tartalmazza a kötéshez kapcsolódó vizet, ezért nagyon lényeges, hogy állandó keverésben, mozgatásban legyen, hiszen ezzel késleltethető a szilárdulási folyamat. Emiatt csak speciális keverőautóval, úgynevezett mixerkocsival szállítható ki a helyszínre, ami nemcsak a készre kevert massza frissen tartása-, illetve a kötés késleltetése miatt lényeges.

A mixerkocsi nyújt segítséget ugyanis abban, hogy a betonmassza a helyére kerülhessen, ezáltal közvetlenül kiengedhető például az alapba, de egy speciális szivattyúval eljuttatható akár a készülő vagy felújítandó ingatlan belsejébe is, ahol a kőművesek azonnal felhasználhatják többek között aljzatkialakításhoz.

A földnedves beton előnyei és hátrányai

Bár sok esetben nagyon előnyösen használható, azért a földnedves betonnak is megvannak a maga hátrányai, melyek képesek alaposan kiegyensúlyozni a kapcsolódó pozitívumokat, illetve nem is igazán nevezhetők hátránynak, mint inkább egyfajta sajátosságnak. Hogy miről van itt szó?

Előnyök:

  • Az egyik legfontosabb előnye a földnedves betonnak minden kétséget kizáróan az, hogy nagyon sokáig felhasználható marad, a közönséges mixerbetonhoz viszonyítva akár 2-3 óráig képes megtartani képlékeny állagát. Ennek köszönhetően a deponálás után egy ideig tárolható, illetve aprólékosan is eldolgozható.
  • Árát jelentősen mérsékeli, hogy a kiszállításához nincs szüksége speciális mixerkocsira, ami folyamatosan keveri, elegendő hozzá egy olyan teherautó, mely dönthető platóval rendelkezik.

Hátrányok:

  • Bár hátrányként tüntetjük fel, valójában a földnedves beton egyik sajátossága, hogy lassabban lehet dolgozni vele, mint a mixerbetonnal, hiszen nem lehet a helyére szivattyúzni, minden esetben csak kézzel lehet a helyére termelni, amihez segítségre van szükségünk, cserébe viszont olcsóbb ömlesztett anyag.
  • Mivel szárazabb állagú, ezért a földnedves betont a felhasználás előtt nedvesíteni kell, illetve szükséges lehet az átkeverése is. Sűrűbb anyag révén nehezebben terül és ülepszik, mindig döngölni kell, vagy speciális eszközöket alkalmazni ehhez a folyamathoz.

A mixerbeton előnyei és hátrányai

Ahogyan a földnedves betonnál is kiemeltük, bár előnyökről és hátrányokról beszélünk az alábbiakban, valójában inkább egyfajta sajátosságokról van szó, melyek a mixerbeton alapvető tulajdonságaiból fakadó jellemzők. Hogy melyek ezek?

Előnyök:

  • A legfontosabb előnye a mixerbetonnak, hogy általában könnyű és egyszerű vele dolgozni. Sok esetben elegendő egy kőműves hozzá, hogy az alapanyag a helyére kerüljön, amihez nyilván megfelelő előkészítésre, zsaluzásra és egyebekre lesz szükség.
  • Szintén előnyös tulajdonsága a mixerbetonnak, hogy azonnal a helyére dolgozható, hiszen felhasználásra kész állapotban van, nem kell már utólag nedvesíteni és keverni ahhoz, hogy a helyére tölthető legyen.

Hátrányok:

  • Sajnos a fenti előnyös tulajdonságoknak megvan a maga hátulütője is, mégpedig az, hogy emiatt a mixerbetont speciális járművel, úgynevezett keverőgéppel rendelkező mixerkocsival kell kiszállítani. Ez leegyszerűsíti a felhasználását, azonban alaposan megnöveli a vételárat!
Az egyik legjelentősebb hátránya, hogy a mixerbetont nem lehet tárolni. Mondhatni stresszes dolgozni vele, hiszen a mixerkocsiban nem tud megkötni a folyamatos forgóhatás miatt, de amint az autó a helyszínre érkezik, azonnal meg kell kezdeni a massza betermelését a helyére, így sok tényezőt, szakembert és egyebet szükséges egyeztetni hozzá.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben