Ezért szép és hatékony megoldás a murva kegyeleti helyeken és emlékműveknél

A murva nemcsak a ház körül mutatós megoldás, hanem síroknál és emlékműveknél is nagyszerű alternatíva lehet.

A murva alkalmazása síroknál és emlékműveknél

Rengeteg esetben láthatjuk kegyeleti helyeknél, síroknál és emlékműveknél, hogy egyszerű betonfelületek adják az alapot vagy gondoskodnak arról, hogy a környezetet könnyebben karban lehessen tartani. Bár alapvetően ezzel sincs különösebb probléma, ugyanakkor az egyszerű beton nem a legbarátságosabb látványelem, ha túl nagy mennyiségben alkalmazzák, miközben a zöldövezet megfelelő minőségű karbantartása sokszor időigényes és problémás feladat.

Ha számunkra is aktuális gondot jelent mindez, érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy egy sír vagy emlékmű környezetét egy megfelelően kialakított murvás területtel dobjuk fel. Hogy miért ajánlott ennek a rendkívül sokoldalú felhasználhatóságot biztosító ömlesztett anyagnak a használata ilyen esetekben? Máris mondunk néhány okot:

Mutatós díszítés

Az egyik első és legfontosabb érv alighanem a mutatós megjelenés, hiszen a murva fehér színárnyalata olyan eleganciát és sajátos kiemelést biztosít bármilyen síremléknek vagy emlékműnek, amihez foghatót talán még márvánnyal sem érhetünk el. Ízléses kialakítás mellett ugyanis a murva képes feldobni például az adott emlékhelyet, messziről jelezve, hogy a látogatónak le kell itt rónia tiszteletét, vagyis a közönséges betonnál, esetleg a nehezen rendben tartható fűnél sokkal jobb és mutatósabb alternatíva. Sőt mi több, leterítésével esős időszakokban sem kell attól tartanunk, hogy sártengerré változik a kegyeleti hely környéke.

Tartós megoldás

Nem beszélve arról, hogy mennyire tartós megoldás is egyben a murva használata! A fehér kőzet ugyanis nem morzsolódik, nem aprózódik, szakszerű leterítés esetén pedig garantáltan nem süllyed bele a földbe, ezáltal nincs szükség, legfeljebb minimális utántöltésre. A murva gyakorlatilag olyan tartós lehet, mint a beton, sőt mi több, az ideális szemcseméret alkalmazásával közel olyan homogén felületté is össze lehet tömöríteni – ehhez speciális célszerszám szükségeltetik –, de tömörítés nélkül hagyva szintén elmondható róla a tartósság és a magas szintű esztétika, csak ilyenkor előfordulhat, hogy az esetleges gyakori látogatók szétrúgják a kis szemeket. Mindez persze egy keskeny szegéllyel szintén egyszerűen orvosolható.

A síron és a sír körül is alkalmazható

Ezen felül a murva nagy előnye, hogy nemcsak a sír vagy az emlékhely körül alkalmazható, hanem ideális kialakítás esetén még rajta is. Bár egyre gyakoribbak a márványlapokkal lefedett síremlékek, ellenben főként az anyagiak miatt azért még rengetegen döntenek a nyitott megoldás mellett. Ilyen esetben a közönséges termőföldet egyszerű betonkarám fogja körül, amibe sokan ültetnek virágot, mások kéreggel és örökzöldekkel fedik, azonban a megfelelően apró szemcseméretű murva is elegáns, sőt tiszteletteljes alternatíva lehet. Pláne, ha valamilyen lassan növő tujával vagy egynyárival egészítjük ki.

Ideális kialakításnál gazolni sem kell

Az sem elhanyagolható szempont természetesen, hogy a megfelelő kialakítás mellett a murvával fedett felületeken nem kell a gazképződés, illetve a folyamatos gyomlálás miatt sem aggódnunk. Nyilvánvalóan ez csak akkor igaz, ha a murvaréteget nem egyszerű termőföldre fektettük rá, hiszen ilyenkor a fű és a különféle gazok egyszerűen áttörnek a fehér kavicsok között és alaposan lerontják megjelenést. Az ideális kialakítás lényege, hogy a murvaréteget vagy olyan vastagságban helyezzük el, hogy azon semmiféle gaz se tudjon áttörni, vagy az ömlesztett anyag alá egy speciális fóliát terítünk le, ami megakadályozza, hogy a homogén fehér felületet bármilyen növény elcsúfítsa. Miként alkalmazhatók fóliázás esetén növények is a murvában? Jellemzően leásott földlabda vagy cserép segítségével, de ízlésesen el is lehet különíteni ezeknek egy kis területet, melyeket ugyan gyomlálnunk kell, azonban ez apró bosszúság a nagyobb felületekhez viszonyítva.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!

Mire használható a 0-1-es kvarchomok?

2023-12-20
A kvarchomok egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, de rengetegen nem tudják, mire alkalmazható.

Gondot okoz télen a sár? Ezekkel az ömlesztett anyagokkal védekezhetünk ellene!

2023-12-10
A téli időszakban gyakran okoz gondot a sár? A megfelelő ömlesztett anyagok felhasználásával sokat tehetünk ellene!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben