Ezért jó döntés a darált beton alapozási munkálatok során

A különféle alapozási teendőkhöz sok esetben jó lehet a darált beton, azonban fontos tudni, hogy nem mindig!

Darált beton alapozáshoz

Noha vannak alapozási munkálatok – például egy lakóház sávalapjának elkészítése –, amikor nem is lehet kérdéses, hogy a folyamathoz masszív betonhabarcsot kell alkalmazni, azonban léteznek különféle alternatívák, amikor elegendő lehet önmagában vagy legalább kiegészítő jelleggel egy bizonyos típusú ömlesztett anyag is. Ha egy fundamentum kialakítása a cél, akkor a darált beton például kitűnő megoldás lehet. Hogy mégis miért? Erre a kérdésre válaszoltunk az alábbiakban:

Rendkívül masszív anyag

Mint a neve is mutatja, a darált beton egy rendkívül masszív ömlesztett anyagnak tekinthető, aminek az oka nem más, minthogy tényleg betonról beszélünk, csak éppen darabokra zúzott formában. A kérdéses ömlesztett termék ugyanis valójában építési törmelékből készül, az elbontott betonelemek törését és osztályozását követően, így mentes minden felesleges, oda nem illő anyagtól, mint amilyen például a vas vagy a tégla.

Mivel a beton valójában egyfajta sziklaszilárdságú kötés, alapja pedig a sóder és a cement, ezért kifejezetten jó döntés lehet olyan esetekben, ahol szilárd, ellenben nem kimagasló teherbírású fundamentumra van szükség. Példának okáért egy sávalaphoz, egy lakóház megtartásához önmagában kevés, ha viszont egy autóbeállót, egy feljárót, egy nagyobb parkolót, netán egy mellékutat szeretnénk biztosítani, akkor alapfelületként nagyon jó döntés.

Kiválóan ülepszik

Amit nem szabad elfelejteni a darált beton kapcsán, hogy kisebb-nagyobb szemcseméretű darabokból áll össze, ami a gyakorlatban kifejezetten fontos pozitívumnak tekinthető. Ezt határozott alaktalanság egészíti ki, aminek jóvoltából az egyes darabok kitűnően illeszkednek egymáshoz, vagyis végső soron egy nagyon jól ülepedő fundamentum, esetenként akár felület is képezhető belőle.

Fontos ugyanakkor, hogy az ülepedést mindig meg kell támogatni, példának okáért egy lapvibrátorral, mely a helyére mozgatja a darált betont. Sajnos az aprózódás ilyen esetekben elkerülhetetlen, de ez általában csak az apróbb rétegekre jellemző, és megtámogatja a felület stabilitását. Ha tehát a jó ülepedés a cél egy alap kialakításakor, a darált beton mindig jó döntés lehet.

Megtartja vízáteresztó képességét

Dacára ugyanakkor annak, hogy ezt az ömlesztett anyagot jól bele lehet dolgozni a fundamentumba, soha nem lehet olyan összetett és homogén felületet elérni vele, mint például a betonmasszával. A különféle szemcsenagyság ellenére még erőteljes lapvibrátoros tömörítés esetén is maradnak rések a betondarabok között, ami azért nagyon előnyös, mert az esővíz könnyedén el tud távozni az alsóbb rétegekbe minden különösebb probléma nélkül.

Ennek az előnye, hogy – leszámítva a nyári időszakban jellemző extrém esőzéseket – a darált betonból készült felület képes elvezetni, elszivárogtatni a vizet, így nem képződnek pocsolyák, a környező füves felületeken pedig a sár kialakulása hiúsul meg. Felületként nyilván ritkán alkalmazzák, mellékutaknál például előnyös lehet, de egy kerti bejárónál már nem túl esztétikus, ugyanakkor a jó vízáteresztő tulajdonság az alsóbb rétegekben is rendkívül fontos.

Környezetbarát megoldás

Bár az ömlesztett anyagok többségéről elmondható, hogy környezetbarát megoldás, hiszen zömmel a természetből származnak, és nem tartalmaznak mesterséges adalékot, ugyanakkor a darált betonnak van egy olyan előnye, amit a többi termék zömmel nem tud felvonultatni. Ez nem más, mint az újrahasznosíthatóság, hiszen a darált betonhoz nem kellett ismét kibányászni a sódert vagy elhasználni hozzá sok zsák cementet, a végeredmény gyakorlatilag készen érkezik.

Ez a sóder kapcsán különösen fontos lehet a jövőre nézve, hiszen bár hazánkban nem fenyeget ilyen veszély a rengeteg bánya miatt, azonban külföldön egyre gyakrabban néz szembe az építőipar a sóder, de legfőképpen a homok hiányával. Részben emiatt az újrahasznosíthatóság és a környezetbarát jelleg a jövőben nagyon lényeges tulajdonságok lesznek majd.

Elérhető ár

Nyilván senkinek nem mindegy, hogy egy fundamentum kialakítása mennyiért valósulhat meg. Az ömlesztett anyagok világában is vannak olcsóbb és drágább megoldások, a darált beton azonban elérhető-, a Békás Logistic kínálatában garantáltan piacvezető áron szerezhető be, így nemcsak az előnyös tulajdonságai, hanem az árkategóriája miatt egyaránt jó döntés lehet a kisebb és nagyobb munkálatokhoz egyaránt.

Az elérhető ár miatt sokan alkalmazzák manapság már sóder helyett is, azonban közel sem csak alapoknál, hanem például akkor, ha betonozásra kerül sor. Eleve az ömlesztett anyag alapja a beton, így cementtel, vízzel és egy kevéske kisebb szemcseméretű sóderrel rendkívül masszív végeredmény készülhet belőle. Nemcsak egy betonalapnak, hanem akár térbetonnak is kiváló alternatíva lehet.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben