Ezért gondoskodjunk az építési hulladék szakszerű elszállításáról!

Sokan hajlamosak halogatni az építési hulladék elszállítását, holott ez igencsak lényeges folyamat lehet. Hogy miért?

Az építési hulladék szakszerű elszállításának fontossága

Ahol építkezés vagy felújítás zajlik, ott gyakorlatilag megkerülhetetlen, hogy kisebb-nagyobb mennyiségben építési hulladék, úgynevezett sitt keletkezzen. Ennek a felhasználhatósága kifejezetten korlátozott! Bár rengetegen vannak, akik úgy gondolják, hogy az így keletkező törmelék egyszer jó lehet még valamire, például feltölthető lesz vele egy süllyedő területrész, esetleg eltüntethető lesz majd valahol egy később melléképület vagy garázs építésekor, valójában azonban nem véletlenül nevezik ezt hulladéknak, amitől érdemes mielőbb, szakszerű keretek között megszabadulni. Lássuk röviden és tömören, hogy mégis miért!

Rontja otthonunk környezetének összképét

Legyen szó akár lakásfelújításból vagy építkezésből származó építési törmelékről, ha eleve nem rendeltünk konténert az úgynevezett sittnek, akkor azt sok esetben az építkezésen dolgozó munkatársak egy helyen gyűjtik össze. Noha munkafolyamat függvénye, hogy végül mekkora szeméthalom keletkezik, az viszont már nem az, hogy ezt az esetek többségében nem a hátsó udvarban, de még csak nem is a telek végében helyezik el, hanem valahol a ház előtt, a bejárathoz közel, hogy az érkező konténeres autó könnyedén meg tudja közelíteni, hiszen többtonnányi hulladék elszállítása komoly nehézséget okoz egy füves területről, ahol az autók könnyedén megsüllyedhetnek bizonyos időszakokban.

A ház előtt hónapokig vagy évekig tornyosuló szemétkupac? Röviden és tömören így is jellemezhetjük az építési hulladékot, ami tehát alaposan le tudja rontani otthonunk környezetének összképét, azaz hiába rendezzük a terepet, hiába ültetünk dísznövényeket, a téglákból, betondarabokból és egyéb építési törmelékekből álló szeméthalom mindvégig ottmarad. Ez esztétikailag rendkívül csúnya, nem mellesleg minket is jellemez majd, így érdemes inkább elvitetni a sittet onnan mielőbb, sőt már a munkálatok során odarendelni egy konténert!

Rendkívül veszélyes is lehet

Főként a felújítások során rengeteg veszélyes építőanyag kerülhet elő a régi házból, így betiltott tetőfedő- vagy szigetelőanyagok, melyek külön bánásmódot igényelnek, azonban közel sem miattuk lehet veszélyes egy ilyen kupac hulladék. Pláne kisgyermekes családoknál az utódok épségét veszélyeztethetjük vele, ha gyakran játszanak egyedül az udvaron, hiszen a hulladékkupac számukra egyet jelent majd a játszótérrel, csakhogy ebben éles üvegszilánkok, szegek, csavarok és más egyéb veszélyes dolog is megbújhat, melyek nagyon súlyos sérüléseket idézhetnek elő.

Ezért gondoskodjunk az építési hulladék szakszerű elszállításáról!

Természetesen lehetnek olyan anyagok is az ilyen építkezési hulladékban, melyek esővel, azaz nedvességgel érintkezve különféle vegyi anyagokat oldanak ki az udvarra, ami nemcsak ránk és gyermekeinkre, hanem kisállatainkra egyaránt komoly veszélyt jelenthet. Ezért se halogassuk sokáig a sitt elszállítását, illetve ne kíséreljük tárolását a későbbi felhasználás miatt, hiszen mindenre van valami jobb alternatíva a különféle, kínálatunkban is megtalálható ömlesztett anyagok között.

Büntetés járhat érte

Szintén elég nyomós érv az építési hulladék szakszerű elszállítása kapcsán az, hogy az ilyen hulladékért gyakran büntetés is járhat. Sokan erre azt mondhatják, hogy az ember a saját területén azt tárol, amit csak akar, de például a paladarabokra vagy a korabeli rákkeltő azbeszttermékekre annyira szigorú a szabályozás, hogy ha valaki jelenti a hatóságoknak, esetleg konkrétan ők akadnak rá erre a kupac sittre, akkor az esetek többségében az bírságot von maga után.

Hasonló a helyzet akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy utánfutóval apránként ezt az építési hulladékot kivisszik a határba, és ott lerakjuk. Ez illegális és egyben tilos még akkor is, ha nem tartalmaz veszélyes elemeket a sitt. A hatóság – pláne tettenérés esetén – több százezer forintra büntethet meg minket ilyen esetekben, amihez képest egy konténeres elszállítás töredékköltség lesz, arról nem is beszélve, hogy hozzá sem kell nyúlnunk az építési hulladékhoz.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben