Erre ügyeljünk nyáron a földnedves beton alkalmazásakor

Nyári időszakban dolgoznánk a földnedves betonnal? Ebben az esetben érdemes szem előtt tartanunk néhány fontos dolgot!

Földnedves beton nyáron

A betonozás és a különféle kőművesmunkák legjobb időszaka nagy általánosságban a nyári szezon. Ennek az oka, hogy ilyenkor jellemzően könnyebb kifogni a jó időt, vagy ha esős időszak is jön, akkor az ritkán tart napokig, egyszóval az időjárást tekinthetjük a legnagyobb befolyásoló tényezőnek. Ez azonban messze nem minden, amit a nyári időszakban tudnunk kell a földnedves beton használatáról! Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ennek a betontípusnak az alkalmazását főleg azért választják, mert készre kevert alapanyagról van szó, így nehezebb vele hibázni, mint olyan esetekben, amikor minden alkotóelemet, így a sódert, a cementet és a vizet egyaránt nekünk kell összekeverni, illetve megfelelően elegyíteni ahhoz, hogy ideális végeredmény szülessen. Ez ebben a formában vitathatatlan tény, azonban közel sem jelenti azt, hogy ha földnedves betont rendelünk, akkor nem kell odafigyelnünk semmire, mert nem hibázhatunk. Óriási tévedés!

Hiába vásárolunk például jó minőségű földnedves betont a Békás Logistic kínálatából, a nyári időszakban rengeteg olyan külső tényezővel találkozhatunk, ami keresztülhúzhatja a számításainkat, illetve akár több köbméternyi ömlesztett terméket is tönkre tud tenni, ha nem figyelünk oda. Hogy mégis mire kell ennyire vigyáznunk nyáron, egyáltalán mi az a földnedves beton és miért olyan előnyös választás? Aktuális cikkünkben ezekre a kérdésekre adtunk válaszokat, hogy hasznos gyakorlati tanácsokkal és tapasztalatokkal tudjunk segíteni azok számára, akik éppen földnedves beton rendelése előtt állnak.

Mi az és miért előnyös a földnedves beton?

A földnedves beton valójában ugyanolyan szerepet tölt be és ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az otthon kevert betonmassza, azonban nem véletlenül árulják ömlesztett anyagként, hiszen van köztük néhány nagyon fontos különbség. Bár a földnedves beton is sóderből és cementből áll, azonban földnedves jellege miatt gyakorlatilag félszáraz állapotban szállítják ki a helyszínre, így a bedolgozás előtt szükséges neki némi nedvesség és egy alapos átforgatás annak érdekében, hogy beinduljon a megfelelő kötés.

Előnyös tulajdonságként kezelhetjük, hogy földnedves, hiszen így azonnal használható lesz

Nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így sokak számára a legfontosabb, hogy nem kell napokig vagy hetekig gondoskodni a hozzávaló sóder és cement tárolásáról, hanem rögtön, gyakorlatilag felhasználásra kész állapotban érkezik meg hozzánk. A legnagyobb előnye azonban – és erre rengetegen még csak nem is gondolnak – közel sem a kényelem, hanem a homogén jelleg! Arról van itt szó, hogy az otthon készített betont nem lehet minden egyes keverésnél pontosan olyan arányokkal elkészíteni, vagyis egyszer több a cement, máskor kevesebb, és ez hosszabb távon jelentős mértékben csökkentheti a tartósságot, és már rövidtávon is olyan szerkezeti hibákat eredményezhet, ami egy házalapnál nagyon súlyos következményekkel járhat. A földnedves betonnál ilyen homogenitási gondoktól nem kell tartanunk, de a nyári időszak így is okozhat pár kellemetlen meglepetést munka közben.

Milyen negatív hatással lehet a nyári időjárás a földnedves betonra?

Sokan nem tudják, hogy mi baj történhetne a nyári időszakban, ami rossz hatással van a földnedves betonra, egyáltalán milyen negatív befolyást gyakorol az évszak egy frissen betonozott felületre? Az időjárási és a hőmérsékleti körülmények a betont azért tudják gyakran akár teljes mértékben tönkretenni, mert a cement és a víz érintkezésekor kémiai folyamatok indulnak útnak, amihez optimális körülmények kellenek, így sem a sok víz, sem a nagy meleg, sem az UV-sugárzás, de még a nagy szél sem szerencsés ilyenkor.

Az ilyen körülmények ugyanis elégtelen kötési folyamatokkal járnak, ami rossz hatást gyakorol a betonnak a száradási és a kötési folyamataira egyaránt. Legyen szó akár házilag kevert-, akár földnedves betonról, ezek a nyári körülmények minden esetben meghatározzák a beton minőségét, ebből fakadóan pedig tartósságát, illetve időtálló jellegét egyaránt. Amennyiben nem figyelünk oda, a beton megéghet, idő előtt elporladhat, de még a legjobb minőségű földnedves beton elégtelen kötését is kísérhetik idő előtti repedések, ami főleg egy házalap szerkezeténél nagyon sok problémát idézhet elő hosszabb távon.

A száraz meleg, a közvetlen napsugárzás, a szél és a zivatar

Hogy mitől kell megóvnunk a felhasználás során a földnedves betont nyáron? Pontosan az alcímben említett természeti jelenségektől, amelyek ebben az évszakban óriási fejtörést tudnak okozni, és többórányi munkát tehetnek tönkre, arról nem is beszélve, hogy mekkora anyagi veszteséggel járhat az ilyesmi. Ezért az alábbiakban mind a négy kritikusabb pontot sorra vesszük és elmondjuk a hozzájuk kapcsolódó problémákat, illetve tippeket, trükköket egyaránt. Előtte azonban fontos kiemelni, hogy az alábbiakban elhangzó részletek közel sem csak a kánikulai időjárás esetére vonatkoznak, gyakorlatilag minden olyan esetben érvényesek, amikor a hőmérő higanyszála odakint tartósan +25 Celsius fölött tanyázik. Ilyenkor optimális esetben a legszerencsésebb betonozni, de még a minőségi földnedves betonnal is oda kell figyelni!

A legnagyobb gondot általában a száraz meleg idézi elő. Maga a napsugárzás is probléma, de a száraz meleg gyakran nagyobb baj, hiszen amennyiben magasabb a hőmérséklet, a beton kötéséhez szükséges kémiai reakciók felgyorsulnak, ezáltal a szilárdulás is tempósabb lesz, aminek következtében a masszát szintén érdemes mielőbb a helyére dolgozni. A száraz meleg veszélye még, hogy a friss betonmassza nagyon hamar ki tud száradni, meg tud égni és repedezni, aminek hatására a tartósság, illetve a betonnal elérhető szilárdság jelentős mértékben csökken, sőt akár még zsugorodás is felléphet. Az ilyen időszakokban gondoskodni kell a beton folyamatos locsolásáról, ügyelve arra, hogy ne vigyük túlzásba a vízhasználatot.

Nyáron a száraz meleg lesz a legnagyobb ellenség.

Természetesen a száraz meleg mellett a közvetlen napsugárzás is rossz hatással lehet a földnedves betonra a bedolgozást követően. Ennek az oka gyakorlatilag pontosan ugyanaz, mint a száraz, meleg időjárás, vagyis az UV-sugárzás a meleg miatt felgyorsítja a kötést, idejekorán kiszárítja a beton felületét, ami így megéghet, elporladhat, és nem alakul ki az a masszív kötés, ami egy ilyen szerkezetnél lényeges lenne. Különösen nagy probléma kánikula idején. Ha van lehetőség rá, a betont érdemes ilyenkor szabad levegőn letakarni vagy valamivel árnyékolni – gondosan odafigyelve arra, hogy a szellőzés megmaradjon.

Persze a szellőzéssel sem árt óvatosan bánni! A friss földnedves beton egyik legnagyobb ellensége ugyanis a nagy szél, ami szárító hatást gyakorol a felületére. Különösen káros, ha száraz és meleg szél fúj, illetve mellé nagy UV-sugárzás is éri a beton felületét. Ilyen környezetben nagyon nehézkes megfelelő védelmet nyújtani a betonfelület számára, ezért ha lehetőségünk van rá, akkor addig ne betonozzunk, amíg legalább valamelyik tényező nem hullik ki a képletből, ellenkező esetben számolnunk kell a fenti negatívumokkal.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni a záporok, zivatarok és a hirtelen kerekedő egyéb nagyobb esőzések problémáját. Minden betonozáskor gondoskodjunk arról, hogy ilyen esetekre megfelelő védelmet tudjunk biztosítani a betonfelület számára. Legyen szó akár kisebb, akár nagyobb esőről, a betonfelületnek megfelelő nedvesség mellett ki kell száradnia. A túl sok víz kimoshatja belőle a cementet, ami elégtelen kötést eredményez, illetve más egyéb problémákat idézhet elő.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben