Erre figyeljünk oda, mielőtt sódert vásárolnánk

Sóder vásárlása előtt állunk? Összegyűjtöttük, hogy mi az, amire érdemes odafigyelni rendelés és kiszállítás előtt.

Fontos tudnivalók sóder vásárlása előtt

Építkezünk, felújítunk, betonozunk vagy csak egy autóbeállónak szeretnénk megfelelően biztos alapot készíteni? Ebben az esetben nagy szükségünk lesz jó minőségű sóderre, csakhogy kifejezetten nehéz helyzetben leszünk még akkor is, ha korábban már rendeltünk ilyen ömlesztett anyagot, hiszen rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk előzetesen.

Amennyiben mi is ebben a cipőben járunk, és komoly fejtörést okoz számunkra a sóderrendelés, akkor érdemes lehet átfutni az alábbi pontokon. Bár a Békás Logistic kínálatából rendelt sóder esetében sem a szakszerű tanácsadással, sem a minőséggel nem lesz probléma, az alábbiakban azért minden eshetőséget számításba vettünk, hogy egy igazán hasznos írással tudjuk segíteni a vásárlókat.

Mindig ismerjük meg a sódertípusokat

Ha szeretnénk sódert vásárolni, az első és legfontosabb minden esetben az lesz, hogy ismerjük meg az ömlesztett anyag egyes típusait, hiszen ez elengedhetetlen fontosságú a megfelelő termék kiválasztásához és megrendeléséhez. Amennyiben ugyanis alapozni szeretnénk, arra teljesen alkalmatlan lesz a többször rostált 0-4 mm-es sóder, míg aljzatkialakításkor a nagyobb szemcseméretű 0-24 mm-es típussal gyűlhet meg a bajunk.

Alapvetően négy nagyobb kategóriát különböztethetünk meg a sóder kapcsán. A legapróbb szemű a 0-4 mm-es kétszer rostált sóder, mely már-már majdnem homokszerű anyag, ami jó döntés simítóhabarcsokhoz, vékonyabb aljzatokhoz, térkövekhez, azok fugázásához. Amennyiben egy kicsit erősebb ömlesztett anyagra van szükségünk, akkor a 0-8 mm-es sóder kifejezetten közkedvelt választás vékonyabb és vastagabb aljzatokhoz, kisebb betonozáshoz, kiegyenlítésekhez, habarcsokhoz, és különösen ideális térkövezéskor.

A masszívabb betonfelületek alapja a 0-16-os vagy a 0-24-es sóder. Főként utóbbi nagyon közkedvelt, hiszen ebből a típusból már rendkívül erőteljes betonfelületek, alapok és felületek készíthetők akár több centiméteres vastagságban is, erőteljes vasalásokkal kiegészülve. Legyen szó betonkoszorúról, lépcsőről, járdáról, házalapról, netán egy betonozott autóbeállóról, az ebből a két sódertípusból készült beton minden esetben megállja majd a helyét.

Tudjuk, hogy mennyi sóderre lesz szükségünk

Sódervásárlás előtt egyáltalán nem elhanyagolható annak a kiszámítása, hogy pontosan mennyi sóderre lesz szükségünk az adott munkához. Annak a kiválasztása ugyanis, hogy melyik típusú ömlesztett anyag lehet a megfelelő számunkra, az útmutatók alapján már nem nehéz, az viszont okozhat fejtörést, hogy az adott sóderből vajon hány köbméterre lesz szükségünk. Rengetegen ugyanis nem dolgoznak köbméterekkel a hétköznapokban, így nem tudják megsaccolni vagy a rendelkezésükre álló méretek alapján kiszámolni, hogy mennyi sóder kell majd az adott munka elvégzéséhez.

Alapozásnál vagy formabeton öntésénél valóban nem egyszerű a feladat, azonban a térbetonnál viszonylag egyszerű kiszámolni. Ilyen esetekben úgy kalkuláljunk majd, hogy egy köbméternyi sóder nagyjából egy 10x10 méteres terület lebetonozására lesz alkalmas nagyjából 10 centiméteres átlagos vastagságban. Valójában természetesen érdemes mindig egy kicsit többet kalkulálni, de ez a képlet kiindulási alapnak már tökéletes lehet. Amennyiben mégis bizonytalanok lennénk, mindig kérjük szakember segítségét, és ha kőművest fogadunk, akkor bízzuk rá a megfelelő sódermennyiség kiszámítását.

Figyeljünk oda a sóder minőségére

Amennyiben tudjuk már, hogy milyen típusú sóderre lesz szükségünk és abból is hány köbméterre, akkor fontos lehet előre felkészülni a minőségi kérdésekre. Hangsúlyozandó, hogy a Békás Logistic kínálatából elérhető sóder makulátlan minőséggel rendelkezik, egyenesen a bányából szállítjuk ki a megrendelőknek, azonban így is érdemes lehet tisztában lenni azzal, hogy ellenkező esetben milyen kellemetlenségekkel számolhatnánk.

Példának okáért rossz minőségű az a sóder, ami tele van agyaggal, sárral, növényi maradékkal, esetleg különféle emberi hulladékokkal, mint például az üveg, a műanyag vagy éppenséggel a fém.  Ezek azért jelentenek problémát, mert kötését követően gyengíthetik a beton minőségét, ezáltal hozzájárulhatnak az idő előtti repedések és egyéb problémák kialakulásához. Az ilyen szennyezett sóder legfeljebb töltőanyagként, például fundamentumok alá, egy murvázott vagy bazalttal felszórt autófeljáró alapjaként jelenthet jó megoldást.

Készüljünk elő a sóder szállítására

Fontos a rendelés előtt mindig nagy gondot fordítani a sóder szállítására is. Ennek az oka rendszerint az, hogy a legtöbb kertes házat sem feltétlenül úgy alakították ki – legyen szó akár a bejáróról, akár a beálló felületéről –, hogy az alkalmas legyen egy többtonnás teherautó fogadására. Márpedig amennyiben több köbméter sóder kiszállításáról van szó, akkor azt már kizárólag többtonnás teherautó szállítja, aminek el kell férnie a helyszínen, tehát mindig tervezzünk előre: miként tudja megközelíteni otthonunkat a szállító, hogyan tud beparkolni, hová tudja deponálni a sódert és így tovább.

Hogy mit tehetünk akkor, ha nincs szükségünk nagy mennyiségű sóderre, esetleg nem tudunk nagyobb teherautót fogadni? A Békás Logistic kínálatában például találni az egyes sódertípusokhoz kapcsolódóan kisebb és nagyobb Big Bag zsákos sódert, melyek pontosan ilyen esetekben lehetnek megfelelőek. A kisebb zsákos sóderek akár még az autó csomagtartójában vagy egy nagyobb utánfutóval is kiszállíthatók a helyszínre, de a 0,75 köbméter kapacitással rendelkező Big Bag zsákos kiszerelést sem szükséges nagyobb teherautóval a helyszínre szállítani.

Tényezők, amelyek befolyásolják a sóder árát

Konkrétan a sóder, mint ömlesztett anyag természetesen egységáras termék, azonban vannak tényezők, melyek befolyásolhatják a végösszeget. Ezek azonban teljesen hétköznapi tulajdonságok, így például a mennyiség az első, hiszen közel sem mindegy, hogy hány köbméter ömlesztett anyagot kell kiszállítani a helyszínre, ami természetesen a logisztika költségeit is befolyásolhatja annak fényében, hogy mekkora autót kell beindítani a szállításhoz.

Ezt leszámítva azonban legfeljebb a távolság módosíthatja a sóder árát, méghozzá a szállítási költség függvényében, hiszen közel sem mindegy, hogy az ömlesztett anyagot 5 kilométerre, vagy 25 kilométerre kell szállítani.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben