Bemutatkozik a poros murva

A poros murva az ömlesztett anyag osztályozatlan típusa, mely rengeteg munkafolyamatnál jelent kiváló alternatívát.

Mi az a poros murva?

A murva egyike a legkedveltebb ömlesztett anyagoknak abban az esetben, ha szeretnénk esztétikus és látványos felületkialakítást a ház körül, illetve a környező zöldövezetben. Sokan a termék kapcsán hajlamosak csak és kizárólag a kerti murvára asszociálni, melyből létezik kisebb és nagyobb változat is – általában az 5-12, valamint a 12-20 milliméteres szemcsenagyságú típusokat soroljuk ide –, valójában azonban ennél sokkal szélesebb és színesebb a paletta.

Találhatunk ugyanis a felhozatalban hagyományos ágyazó murvát, ami leginkább díszítő és dekorációs szerepeket tölt be, de úti murvát is, mely leginkább akkor lehet ideális választás, ha olyan feljárókat vagy utakat készítenénk, ahol a tartósság és az esztétika ugyanolyan fontos szerepet töltenek be.

Nagy ritkán kerül azonban terítékre az úgynevezett poros murva, melyet sok esetben neveznek ömlesztett- vagy osztályozatlan murvának is. Bár nem a legismertebb, azonban legalább olyan népszerű, mint a hagyományos kerti murva, hiszen rengeteg munkálathoz alkalmazható, az alábbiakban pedig sorra vesszük ezek közül a leggyakoribbakat.

A poros murváról általában

Mivel a fentiekben nem egyértelműsítettük, a gyakorlati felhasználás mellett érdemes általánosságban elmondani, hogy mi is az a poros murva. Minden tekintetben helyénvaló rá az osztályozatlan jelző, hiszen ez a murvatípus jellemzően az, ahol minden típus elfér, ezáltal egészen a murvaportól kezdve, az 55 milliméteres nagyobb murvakőzetekig bezárólag gyakorlatilag minden megtalálható benne.

Ez esztétikailag talán nem a legelőnyösebb, egy kertben például kellemesen fehéres-sárgás színe ellenére is igazán közönségesen fest, de nem is azért forgalmazzák, hogy látványos megjelenést adjon bárminek. Éppen ellenkezőleg, a poros murva leginkább akkor jó, ha biztos alapot, fundamentumot szeretnénk adni valaminek, esetleg olyan helyen kell felületet képezni, ahol a funkció sokkal fontosabb, mint a megjelenés. Lássuk azonban néhány konkrét példával, hogy mikor jó választás a poros murva.

A poros murva felhasználása a gyakorlatban

Fundamentumhoz

Mint fentebb már említettük, a poros murva alapvetően nem azért született, hogy felületképző legyen, ezért általában nem találkozunk vele a felszínen. Ennek az oka, hogy a legtöbbször fundamentumként használják, vagyis megalapoznak neki egy leendő felületnek, ezáltal akár például a kerti murvának.

Erre azért van szükség, mert példának okáért egy olyan feljárón, ahol személyautóval közlekednek, a murvafelületnek nagy súlyt kell elviselnie. A kerti murva azonban önmagában soha nem tudna olyan masszív felületet biztosítani, hogy az kellően szilárd legyen az autó súlyához. A murvaréteg tehát elsüllyedne, az autók pedig gyakorlatilag megragadnának benne, esély sem lenne arra, hogy a legfelső réteget esetleg megfelelő mértékben le lehessen döngölni.

Miért jó alap a poros murva?

Leginkább azért, mert a poros murva, mint a fentiekben már kiderült, rendkívül változatos szemcsenagyságot kínál. A vegyes elrendezésnek, illetve a murvapornak köszönhetően a szemcsék rendkívül szorosan képesek elhelyezkedni egymás mellett, aminek jóvoltából a poros murva nagyon szilárd alapot tud nyújtani gyakorlatilag bárminek, legyen szó akár kerti murvás felületről, akár leendő térkövezésről.

Fundamentumként való alkalmazása mellett szól továbbá az is, hogy a poros murva bár kiválóan ülepszik, ugyanakkor mégis megmarad a jó vízáteresztő képessége, ami egy bejárónál vagy egy útnál különösen fontos. Az esővíz így képes elszivárogni a mélybe, nem gyülemlik fel, nem okoz problémákat, tehát nemcsak szilárd, hanem ráadásként még hasznos, sőt előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik.

Felületképzésre

Természetesen előfordul olykor-olykor, hogy a poros murvából végleges, jól járható felületet képeznek. Ez különösen előnyös abban az esetben, ha nincs szükség az esztétikus megjelenésre. Egy kerti murvából kialakított felületen ugyanis élmény legeltetni a szemet, a közel hasonló szemcseméretű kőzetdarabok kifejezetten mutatós látványt keltenek járdaként, parkolóként, de a kár feljáróként is. Ez a poros murvára ugyanakkor nem jellemző!

Ennek az oka a változatos szemcseméretben keresendő, ami esztétikailag nem szép, ellenben nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy mivel rendkívül jól ülepszik, kifejezetten szilárd felületet lehet kialakítani a segítségével. Mindez ráadásul nemcsak szilárd, hanem elképesztően nagy teherbírással rendelkezik, miközben a vízáteresztő tulajdonságok tekintetében egyaránt kiváló, használatával elfelejthetjük a pocsolyákat és a sarat.

Mikor előnyös felületkialakításra a poros murva?

Változó, hiszen a poros murvát sok esetben alkalmazzák olyan helyeken is, ahová alapvetően másra lett volna szükség, de a legtöbbször mellékutak stabilizálásakor lehet jó döntés, ha ezt az ömlesztett anyagot választjuk. Egy földes út például esős időben rendkívül sok kellemetlenséget okozhat nemcsak a személyautók, hanem akár a nagyobb mezőgazdasági gépjárműveknek, teherautóknak, traktoroknak is. A poros murva segítségével azonban tartós felületkialakítás érhető el úgy, hogy közben nem az esztétika lesz a fontos, hanem az ömlesztett anyag gyakorlati tulajdonságai.

Mivel megfelelő vastagságban és kellő ülepítés esetén a poros murva rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, ezért akár forgalmasabb, többtonnás gépeket kiszolgáló mellékutak esetén is jó döntés. Ebből fakadóan ráadásul nemcsak mellékutaknál, hanem például nagyobb parkolóknál, telephelyeknél is megállja a helyét, hiszen biztos alapot nyújt a közlekedéshez esős időszakokban is, miközben gyakorlatilag nem igényel semmiféle karbantartást, illetve gondozást.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben