Bemutatkozik a poros murva

A poros murva az ömlesztett anyag osztályozatlan típusa, mely rengeteg munkafolyamatnál jelent kiváló alternatívát.

Mi az a poros murva?

A murva egyike a legkedveltebb ömlesztett anyagoknak abban az esetben, ha szeretnénk esztétikus és látványos felületkialakítást a ház körül, illetve a környező zöldövezetben. Sokan a termék kapcsán hajlamosak csak és kizárólag a kerti murvára asszociálni, melyből létezik kisebb és nagyobb változat is – általában az 5-12, valamint a 12-20 milliméteres szemcsenagyságú típusokat soroljuk ide –, valójában azonban ennél sokkal szélesebb és színesebb a paletta.

Találhatunk ugyanis a felhozatalban hagyományos ágyazó murvát, ami leginkább díszítő és dekorációs szerepeket tölt be, de úti murvát is, mely leginkább akkor lehet ideális választás, ha olyan feljárókat vagy utakat készítenénk, ahol a tartósság és az esztétika ugyanolyan fontos szerepet töltenek be.

Nagy ritkán kerül azonban terítékre az úgynevezett poros murva, melyet sok esetben neveznek ömlesztett- vagy osztályozatlan murvának is. Bár nem a legismertebb, azonban legalább olyan népszerű, mint a hagyományos kerti murva, hiszen rengeteg munkálathoz alkalmazható, az alábbiakban pedig sorra vesszük ezek közül a leggyakoribbakat.

A poros murváról általában

Mivel a fentiekben nem egyértelműsítettük, a gyakorlati felhasználás mellett érdemes általánosságban elmondani, hogy mi is az a poros murva. Minden tekintetben helyénvaló rá az osztályozatlan jelző, hiszen ez a murvatípus jellemzően az, ahol minden típus elfér, ezáltal egészen a murvaportól kezdve, az 55 milliméteres nagyobb murvakőzetekig bezárólag gyakorlatilag minden megtalálható benne.

Ez esztétikailag talán nem a legelőnyösebb, egy kertben például kellemesen fehéres-sárgás színe ellenére is igazán közönségesen fest, de nem is azért forgalmazzák, hogy látványos megjelenést adjon bárminek. Éppen ellenkezőleg, a poros murva leginkább akkor jó, ha biztos alapot, fundamentumot szeretnénk adni valaminek, esetleg olyan helyen kell felületet képezni, ahol a funkció sokkal fontosabb, mint a megjelenés. Lássuk azonban néhány konkrét példával, hogy mikor jó választás a poros murva.

A poros murva felhasználása a gyakorlatban

Fundamentumhoz

Mint fentebb már említettük, a poros murva alapvetően nem azért született, hogy felületképző legyen, ezért általában nem találkozunk vele a felszínen. Ennek az oka, hogy a legtöbbször fundamentumként használják, vagyis megalapoznak neki egy leendő felületnek, ezáltal akár például a kerti murvának.

Erre azért van szükség, mert példának okáért egy olyan feljárón, ahol személyautóval közlekednek, a murvafelületnek nagy súlyt kell elviselnie. A kerti murva azonban önmagában soha nem tudna olyan masszív felületet biztosítani, hogy az kellően szilárd legyen az autó súlyához. A murvaréteg tehát elsüllyedne, az autók pedig gyakorlatilag megragadnának benne, esély sem lenne arra, hogy a legfelső réteget esetleg megfelelő mértékben le lehessen döngölni.

Miért jó alap a poros murva?

Leginkább azért, mert a poros murva, mint a fentiekben már kiderült, rendkívül változatos szemcsenagyságot kínál. A vegyes elrendezésnek, illetve a murvapornak köszönhetően a szemcsék rendkívül szorosan képesek elhelyezkedni egymás mellett, aminek jóvoltából a poros murva nagyon szilárd alapot tud nyújtani gyakorlatilag bárminek, legyen szó akár kerti murvás felületről, akár leendő térkövezésről.

Fundamentumként való alkalmazása mellett szól továbbá az is, hogy a poros murva bár kiválóan ülepszik, ugyanakkor mégis megmarad a jó vízáteresztő képessége, ami egy bejárónál vagy egy útnál különösen fontos. Az esővíz így képes elszivárogni a mélybe, nem gyülemlik fel, nem okoz problémákat, tehát nemcsak szilárd, hanem ráadásként még hasznos, sőt előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik.

Felületképzésre

Természetesen előfordul olykor-olykor, hogy a poros murvából végleges, jól járható felületet képeznek. Ez különösen előnyös abban az esetben, ha nincs szükség az esztétikus megjelenésre. Egy kerti murvából kialakított felületen ugyanis élmény legeltetni a szemet, a közel hasonló szemcseméretű kőzetdarabok kifejezetten mutatós látványt keltenek járdaként, parkolóként, de a kár feljáróként is. Ez a poros murvára ugyanakkor nem jellemző!

Ennek az oka a változatos szemcseméretben keresendő, ami esztétikailag nem szép, ellenben nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy mivel rendkívül jól ülepszik, kifejezetten szilárd felületet lehet kialakítani a segítségével. Mindez ráadásul nemcsak szilárd, hanem elképesztően nagy teherbírással rendelkezik, miközben a vízáteresztő tulajdonságok tekintetében egyaránt kiváló, használatával elfelejthetjük a pocsolyákat és a sarat.

Mikor előnyös felületkialakításra a poros murva?

Változó, hiszen a poros murvát sok esetben alkalmazzák olyan helyeken is, ahová alapvetően másra lett volna szükség, de a legtöbbször mellékutak stabilizálásakor lehet jó döntés, ha ezt az ömlesztett anyagot választjuk. Egy földes út például esős időben rendkívül sok kellemetlenséget okozhat nemcsak a személyautók, hanem akár a nagyobb mezőgazdasági gépjárműveknek, teherautóknak, traktoroknak is. A poros murva segítségével azonban tartós felületkialakítás érhető el úgy, hogy közben nem az esztétika lesz a fontos, hanem az ömlesztett anyag gyakorlati tulajdonságai.

Mivel megfelelő vastagságban és kellő ülepítés esetén a poros murva rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, ezért akár forgalmasabb, többtonnás gépeket kiszolgáló mellékutak esetén is jó döntés. Ebből fakadóan ráadásul nemcsak mellékutaknál, hanem például nagyobb parkolóknál, telephelyeknél is megállja a helyét, hiszen biztos alapot nyújt a közlekedéshez esős időszakokban is, miközben gyakorlatilag nem igényel semmiféle karbantartást, illetve gondozást.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Erre figyeljünk oda, ha télen készítenénk murvás beállót

2023-01-20

A téli időszakban kifejezetten nehéz földmunkát végezni és ömlesztett anyaggal dolgozni, de nem lehetetlen.

Földnedves betont télen? Lássuk a legfontosabb szempontokat!

2023-01-10

Nagyon fontos betartani bizonyos szabályokat abban az esetben, ha télen dolgoznánk a földnedves betonnal.

A legtöbb ömlesztett anyag télen is jól tárolható

2022-12-20

Ha ömlesztett termékkel dolgoznánk, ahhoz jó időre van szükség, így télen leginkább a tárolásról kell gondoskodnunk.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben