Az andezit felhasználása a mindennapokban

Az andezit egy speciális vulkanikus kőzet, mely a bazalthoz hasonlóan az egykoron aktív tűzhányóból kiömlött forró láva megszilárdulásakor keletkezik.

Színe jellemzően összetevőitől függ, ellenben a legtöbbször szürkés és barnás, ritkán sötétebb, feketés árnyalatban találkozhatunk vele.

Az emberiség történetének egyik legkedveltebb, illetve leggyakoribb bányászati alapanyaga, és bár jellemzően plagioklász földpátból, valamint színes ásványokból áll, nagy hasonlóságot mutat a dácitokkal. Emiatt a lelőhelyek és a bányák minden esetben speciális vegyelemzésen mennek keresztül, hogy a kőzetben megtalálható szilíciummennyiség döntsön besorolásukról.

Gyakorlati felhasználás

Az általános felhasználás tekintetében az andezit népszerűsége és elterjedtsége meglehetősen gazdag, aminek az oka leginkább a gyakori lelőhelyekben és a könnyű kinyerhetőségben keresendő – természetesen a hatékonyság mellett. A legtöbb andezitet rendszerint az útépítők használják, hiszen nemcsak a masszív, nagy teherbírású úthálózatok alapját szolgáltatja a kőzet, hanem zúzalékként a burkolatokban is előfordulhat, nagy tartósságot és szilárdságot biztosítva. Ebből következik, hogy a nagyobb betonfelületek, mint például a parkolók is sok andezitet tartalmazhatnak, de a vasutak töltéséhez, a sínek alatt is gyakran találkozhatunk vele a bazalt mellett, nagy teherbírása miatt ugyanis képes biztonságos alapot garantálni a több tonnás tehervonatok közlekedéséhez.

Az infrastruktúrához kapcsolódó építmények mellett az építőipar is jelentős mennyiségű andezitet használ a mindennapokban, noha a legtöbb esetben nem olyan látványos formában, hogy a nagyobb szikla- és kőzetdarabok felismerhetők legyenek. Egyre gyakoribbak ugyanis az andezit alapú adalékanyagok, melyeket tartós és nagy ellenállású falazó habarcshoz szoktak hozzákeverni, de kültéri járólapoknak és térköveknek is biztosíthatja az alapanyagát és az alapozását az andezit. Egyre többször alkalmazzák az építőiparban mindemellett családi házak és egyéb építmények masszív alapjaként pontosan úgy, mint a sódert vagy a darált betont.

Mivel teljes egészében természetes anyag – egyszerű vulkáni kőzet –, az andezit a ház körül és a kertben egyaránt felhasználható például egyszerű töltőanyagként, masszív autóbejárók, parkolók vagy beállók kialakításához, de a színes szikladarabok sokak szerint feldobják a díszkertek megjelenését is.

Magyarországi lelőhelyek

Mivel hazánkban rengeteg szunnyadó, illetve inaktív vulkán található, természetesen országszerte sokfelé találhatunk andezit-lelőhelyeket. A Kárpát-medence egyik leggyakoribb vulkanikus kőzeteként – mely nevét az amerikai Andok hegységnek köszönheti – ugyanis fellelhető a Börzsönyben, a Mátrában és a Cserhátban, de a Visegrádi-, valamint a Zempléni- hegységben is előfordul. Jellemzően a felszín közelében találkozhatunk vele, ami bányászatát jelentős mértékben megkönnyíti.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Kavicsot a kertbe? Így lehet látványos a végeredmény!

2022-09-20

Hogy meglévő kertbe vagy egy kertépítéskor haszontalan ömlesztett termék a kavics? Nagyobbat nem is tévedhetnénk!

A megfelelő homokozó alapja mindig a jó minőségű homok

2022-09-10

Hogyan készítsünk megfelelő homokozót gyermekeinknek és unokáinknak? Az alap mindig a jó minőségű homok lesz!

Milyen sódert vásároljunk aljzatbeton kialakításához?

2022-08-20

Aljzatkialakítás esetén különösen nehéz feladat a megfelelő sóder kiválasztása, hiszen lényeges a hozzá passzoló típus.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben