A sóder árát meghatározó tényezők

Jó minőségű sóder nélkül az építőipar a jelenlegi formájában egyszerűen összeomlana.

Ez nem véletlen, hiszen a tartós betonhoz a cement és a víz mellé elengedhetetlen a megfelelő szemcsenagyságú és tisztaságú sóder is, ami nélkül nehezen lehetne tartós és komfortos házat építeni, vagy bármilyen más kültéri kiegészítőt alkotni, legyen szó a járdáktól kezdve, a szalonnasütőkön át, a teraszokig bezárólag bármiről. Mivel az építkezéseken rendkívül lényeges összetevő, ezért nem meglepő, hogy a sóder nem egy olcsó építőanyag, noha nem árt tudni, hogy árcéduláját több külső tényező meghatározhatja. Hogy melyek ezek?

Szemcseméret

A sóder árát a leginkább minden kétséget kizáróan a szemcseméret határozza meg. Ez nem meglepő, hiszen aki tudja, hogy miként készül az osztályozott sóder, az nyilván tisztában van azzal is, milyen sok erőfeszítést, energiát és folyamatokat igényel az előállítása. Minél apróbb szemcseméretű ugyanis a kiválasztott sóder, annál több munka volt vele az osztályozóban, ennek a sok befektetett munkának pedig valahol meg kell térülnie, és ezt természetesen a megrendelő érzi majd a leginkább a végelszámolásnál.

Bár fontos kiemelni, hogy jelentős különbségek azért nincsenek az apró szemcsenagyságú vagy a változatosabb szortírozású sódertípusok között, de néhány köbméter esetén azért már súlyos tízezrekkel, nagyobb építkezéseknél akár százezrekkel is számolhatunk ilyen esetekben, noha egy olyan tüzépen, mint a Békás Épker, ilyen esetekben mindig egyedi árajánlatokkal lehet kalkulálni.

A sóder árát meghatározó tényezők

A szemcseméret pedig nagyon fontos tényező! Olyannyira, hogy alapjaiban meghatározza a sóder felhasználhatóságát, lévén amennyiben masszív alapot szeretnénk keverni, ahhoz nem lehet aprócska 0,4 milliméteres, többször osztályozott típust választani, egyrészt mert drágább, másrészt pedig mert nem készíthető vele olyan masszív beton, ami elegendő lehet egy lakóház stabil fundamentumának. Ugyanakkor fordítva is elmondható, hogy a 0,4 milliméteres szemcseméretű típus a tökéletes választás a belső aljzatkialakításhoz, miközben a nagyobb kavicsokat felvonultató megoldások teljesen alkalmatlanok ebből a célból.

Tisztaság

Noha egy megbízható forrásokkal rendelkező tüzép esetében nem kell a sóder tisztasága miatt aggódnunk, de ha például nem betonozásra kellene az ömlesztett termék, hanem példának okáért egy megsüllyedt földes út vagy telekrész visszatöltésére, ott nem fontos az, hogy maradt némi agyag vagy korhadt fa a kiszállított termékben. Ezek a sódertípusok értelemszerűen nemcsak gyengébb minőségűek, hanem az áruk is lényegesen kedvezőbb, hiszen betonozáshoz nem alkalmasak, éppen ezért sokan nem foglalkoznak a forgalmazásával, mert ronthatja az adott vállalkozás megítélését.

Általánosságban a kristálytiszta sódert folyók, folyamok vagy tavak medréből nyerik, ahol a víz folyamatosan tisztán tartja a kavicsszemeket, de ha szükséges, akkor az osztályozás során még lehetőség van extra tisztításra. A kifejezetten piszkos, betonozásra alkalmatlan sóderek egyébiránt bányákból származnak, ahol könnyen keverednek agyaggal vagy más olyan szennyezőanyaggal, mely utána nehezíti a beton kötését, esetleg teljesen ellehetetleníti a biztonságos megszilárdulást.

Származás

Minden egyes tüzépnek megvan a maga ellátója, ha sóderről van szó, és bár ebben a termékkategóriában nem alakult ki olyan elitizmus, mint például a sziklakertekhez is ideális kövek esetében, azonban sok esetben mégis meghatározó tényező lehet az árképzés terén. Bár egy nagyobb folyamból származó sóder ugyanolyan tiszta, mint a kisebb folyókból származó ömlesztett anyagok, rengetegen azonban mégis úgy gondolják, hogy az egyik jobb, mint a másik, emiatt pedig a származási hely ritka esetben fontos szempont lehet az árkategória meghatározásánál.

Szállítás

Ami azonban jelentős árképző a sóder esetében, az a szállítás. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a sóder honnan és hová lesz fuvarozva, hiszen a szállítási költség ilyen esetekben akár több tízezer forintra is rúghat. Emiatt érdemes mindig a lakóhelyünkhöz legközelebb eső tüzépet választani a rendelés céljából, hovatovább jól átgondolni logisztikailag a szállítást, ha ugyanis csak 2-3 köbméternyi sóderre van szükségünk, némi építőanyag, akár drénkő vagy homok is felférhet a platóra – egymástól jól elkülönítve –, amivel máris spórolhatunk ezen a költségen.

Kattintson tovább alábbi sóder kinálatainkra:

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben