A legkisebb szemcseméretű sóder felhasználása a gyakorlatban

A sódernek többféle típusa ismert, melyek közül a legkisebb szemcseméret igencsak változatos lehetőségeket kínál.

Mindent a 0-4 mm-es sóder felhasználásáról

Hogy a sóder az építkezés és a betonozás egyik alapvető ömlesztett anyaga, az talán mindenki előtt nyilvánvaló, hiszen ez a kisebb-nagyobb szemcseméretű kőzettörmelék cementtel és vízzel elegyítve a legfontosabb és legerősebb kötőanyagot képes biztosítani.

Elengedhetetlen az alapozáshoz, a lábazati feltöltéshez, az aljzatok kialakításához, de úgy általánosságban minden olyan munkához, ahol a beton az egyik legfontosabb alapanyag. Nem véletlen azonban, hogy többféle típusa ismert, hiszen a szemcseméret alapvetően meghatározza a felhasználhatóságot.

Mind az építkezéseken, mind a felújítások során nagy szerepet kap példának okáért a 0-4 mm-es, azaz a rendkívül apró szemű, kétszer rostált sódertípus, mely nyilván nem alkalmas egy ingatlan fundamentumához, ellenben rengeteg más esetben kiváló döntés. Hogy mégis milyen munkálatok során alkalmazhatjuk magas hatásfokkal? Lássuk a leglényegesebbeket!

Aljzatok kialakítása

Minden lakóháznál alapvető fontosságú a megfelelően szilárd aljzat kialakítása, mely többféle technológiával és eltérő rétegelveken működhet annak függvényében, hogy a lakók pontosan mit szeretnének, milyen fűtésrendszer lett tervezve, illetve van-e pince például az épület alatt.

Az viszont minden esetben egységes, hogy az aljzat legfelső rétegét 0-4 mm-es sóderből készült betonnal alakítják ki, ami ebben a formában csak részben igaz állítás, hiszen ma már a legtöbbször maguk a kivitelezők sem találkoznak közvetlenül ezzel a nyersanyaggal, mert az ömlesztett anyag vagy zsákolva vagy már eleve bekeverve, felhasználásra kész állapotban érkezik a helyszínre.

Ezt nevezzük az úgynevezett Estrich betonnak, mely többféle formájában ismert, de minegyik esetben lényeges alapja az apró szemű sóder. A zsákos megoldásokat rendszerint csak megfelelő mennyiségű vízzel kell kikeverni a használathoz, de előfordulhat, hogy eleve bekevert állapotban, mixerkocsi viszi a helyszínre, ahol már csak el kell teríteni a helyén.

Nyilván ennek a kényelemnek megvan az ára, emiatt akik felújítanak vagy maguk gondoskodnak a ház építéséről, gyakran választják alternatívának azt, hogy házilag készítenek terülő betont. Ehhez az említett apró szemű sóder mellett gyakorlatilag csak vízre és cementre lesz szükség a megfelelő arányok betartása mellett, kellő odafigyeléssel pedig ugyanolyan minőségű végeredmény születhet, mint zsákos vagy bekevert változat esetén.

Vakolási munkálatok

Az építőiparban manapság rengeteg olyan újszerű technológia létezik, ami megkönnyíti, de inkább felgyorsítja az építkezéseket, így a vakoláshoz is gyakran alkalmaznak zsákos kiszerelésű, csak vízzel bekeverhető alapanyagokat, vagy a gépi felvitelhez már eleve kész odaszállított masszát.

Ezeknek az alapját azonban mind az apró szemű sóder adja, mely a vastag mélyvakolatokhoz kívül és belül egyaránt ideális választás lehet, hajdanán leginkább ezt - esetenként homokot - alkalmaztak ahhoz, hogy a téglafalak eltüntethetők, befedhetők legyenek.

Ez nem meglepő, hiszen a kétszer rostált sóder annyira finom szemcseméretekkel rendelkezik, hogy nagyon egyszerű vele dolgozni, azonban ezek a szemek olyan sűrűn helyezkednek el és olyan finomak, hogy a felvitt vakolat mégis kellő tartást képes nyújtani.

Mivel több alternatívája is létezik, a vakolóanyagot ma már ritkán keverik házilagosan, amennyiben azonban olcsóbb megoldást keresünk, mi magunk akarjuk elkészíteni a vakoláshoz használt masszát, akkor ezt a sódertípust kell számításba vennünk hozzá.

Térkövezési folyamatok

Mint a legtöbb sódertípust, úgy természetesen a 0-4-es apró szemű változatot sem csak és kizárólag kötésben, cementtel keverve, azaz betonként használhatjuk fel a gyakorlatban, éppen ellenkezőleg, ez az ömlesztett anyag sok esetben önmagában is kiválóan megállja a helyét.

Ide sorolható például a térkövezés folyamata, mely kis túlzással elképzelhetetlen lenne a kérdéses sódertípus nélkül. Ennek az oka az alapvető tulajdonságaiban keresendő, hiszen az apró szemek rendkívül jól formázhatók, az erős kavicsoknak köszönhetően nagy tartást biztosítanak még vékony rétegben is, mindezt ráadásul úgy, hogy megőrzik vízáteresztő tulajdonságukat.

A legkisebb szemcseméretű sóder felhasználása a gyakorlatban

Nyilván ebből a szempontból gyakran a homok sem elhanyagolható, de kellően stabil alapot csak a sóderrel lehet elérni, ha például térkövezni akarjuk az udvart, az autóbeállót vagy a járdát. Az apró szemű sóder kitűnő alapot ad ehhez, egyszerű benne elhelyezni és alakítani a térköveket, miközben nemcsak fundamentumként, hanem fugázáshoz egyaránt szerencsésebb választás.

 Az apró szemű sóder ugyanis annyira finom, hogy képes eljutni a térkövek közti résekbe, ezáltal biztosítva ott is a vízáteresztő tulajdonságokat, illetve természetesen azt, hogy az egyes darabkák egymás mellett ne tudjanak elmozdulni. Ez az egybefüggő, stabil és szilárd térkő felület alapja!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben