A kulé kavics, mint a vízelvezetés nagymestere

Ha megfelelő vízelvező árkot szeretnénk, mert elegünk van a pocsolyákból és a sárból, itt az egyik legjobb megoldás.

Ha kinti vízelvezetés, akkor kulé kavics

A kulé kavicsot nagyon sokan hajlamosak összekeverni a sóderrel, holott a kettő között jelentős különbségek vannak. Míg a sóder ugyanis a betonozás egyik alapanyagaként nemcsak nagy kövekből, hanem kisebb kavicsokból, gyakran homokméretű törmelékből tevődik össze, addig a kulé kavicsban kizárólag nagyobb kövek találhatók – az osztályozásnak megfelelő méretkategóriában. Ennek megfelelően a kulé kavicsot leginkább különféle vízelvezetőkhöz vagy vízzáró rétegek kialakításához alkalmazzák, de más alternatíva is létezhet a felhasználásra.

Vízelvezető árkok feltöltéséhez

Az esetek jelentős többségében a kulé kavicsból vízelvezető árok készül, aminek az oka nem más, minthogy bár szilárd felület alakítható ki belőle, a kövek között még tömörítés esetén is olyan jelentős légrések maradnak, melyek között akár nagyobb mennyiségű víz is rendkívül könnyedén el tud folyni. Ha tehát az autófeljárón gyakran megáll a víz, egy kis árok kiásásával, majd kulé kaviccsal való feltöltésével nagyon gyorsan megszüntethető a probléma, hiszen a kavics jól bírja az autók súlyát, nem süllyed meg, megfelelő kialakítás esetén nincs deformáció sem, a víz pedig nem áll meg a feljárón, hanem amint földet ér, a kövek között elszivárog. Ha kellő lejtést adtunk neki valamilyen közeli vízelvezető irányába, akkor a problémát teljes egészében elhárítottuk.

A kulé kavics, mint a vízelvezetés nagymestere

Nemcsak klasszikus vízelvezető árkokban használják azonban előszeretettel ebből a szempontból a kulé kavicsot, hanem például sokszor találkozunk velük szikkasztókban, hovatovább a ház körül is, ha nincs kialakított járda. Ennek az oka nem más, minthogy a kavicson nem tud megállni a víz, ergo a pocsolyáról nem fröccsen vissza a lábazatra vagy extrém esetben a homlokzatra az eső, ha pedig a kavicságyat megfelelő vízszigetelő réteggel láttuk el, melyen keresztül nem tud áthatolni a víz, sőt lecsövezzük egy közeli árokba vagy a csatornába, akkor garantált, hogy ettől a problémától sem kell tartanunk többé.

Aljzat alá vízzáró réteghez

A kulé kavics természetesen nemcsak közvetlenül, hanem közvetetten is hozzájárulhat a vízszigeteléshez vagy a vízelvezetéshez, hiszen sokszor még az újépítésű házaknál is alkalmazzák vízzáró rétegnek az aljzat vagy az első födém alá. A sávalapos otthonokat ugyanis rendszerint a földszint fölé emelik, de ha az épülethez nem tartozik pince, akkor ezt a teret nem szabad légüresen hagyni, közönséges földdel pedig egyenesen tilos feltölteni, hiszen azon keresztül felszivárog a nedvesség, ami egyet jelent a hideg és nedves falakkal, az állandó penészesedéssel, valamint az ebből fakadó szerkezeti problémákkal – a lakók kapcsolódó egészségügyi gondjairól nem is beszélve.

Egy nagyobb lakóház lábazatának feltöltéséhez esetenként akár több tonna kulé kavicsra is szükség lehet ilyen kialakítás esetén. Előnye, hogy a kavics visszafelé nem veszi fel a vizet a földről, tehát az aljzat megfelelő bitumenes vízszigetelése esetén esély sincs arra, hogy a lakás belső helyiségei esetleg nedvesedjenek. Természetesen a kulé kavicsra önmagában még nem lehet aljzatot kialakítani, minden esetben szükséges a megfelelő burkolás, illetve a kellően masszív szerelőbeton létesítése, amire aztán a végleges felület kerül, melyen utána meleg- vagy hidegburkolat helyezhető el.

Akár még a kert dísze is lehet

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a kulé kavics nem hatékony szerepet tölt be egy építkezésen vagy egy kert kialakítása során, hanem egyszerűen csak díszít. Merthogy ez a kavicstípus kifejezetten látványos, a darabkák gömbölyded kialakításai – melyeket folyók és szelek formáltak évmilliókon át – nemcsak rendkívül esztétikusak, hanem akkor sem okoznak problémát, ha rájuk kell lépni, hiszen nem élesek, nem szúrnak, nem vágnak. Emiatt gyakran alkalmazzák ezt az ömlesztett anyagot díszkertekben is!

A kulé kavics, mint a vízelvezetés nagymestere

Sokszor használják például direkt járdakialakításoknál, sziklakerteknél, szegélyezéseknél, de ágyások színesítéseként egyaránt megállja a helyét, ha hozzá passzoló növénytípust ültetünk bele, például kifejezetten mutatós tud lenni kaktuszfélékkel, de akár mediterrán fajták mellett is. Az osztályozott, kisebb méretű kulé kavics ideális lehet továbbá kaspók vagy cserepek díszítésére, de akár egzotikus járdák kialakításakor szintén fontos szerepet kaphat, például nagyobb terméskövek mellett vagy között egyfajta díszes fugaként.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!

Mire használható a 0-1-es kvarchomok?

2023-12-20
A kvarchomok egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, de rengetegen nem tudják, mire alkalmazható.

Gondot okoz télen a sár? Ezekkel az ömlesztett anyagokkal védekezhetünk ellene!

2023-12-10
A téli időszakban gyakran okoz gondot a sár? A megfelelő ömlesztett anyagok felhasználásával sokat tehetünk ellene!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben