A kavics, mint lábazati feltöltő

Lakóházak esetén a lábazat alatti tér nem maradhat feltöltés nélkül. Erre a célra az egyik legjobb alternatíva a kavics.

Lábazati feltöltés kaviccsal

Egy lakóház felépítése rengeteg bonyolult folyamattal jár együtt, így megannyi, gyakran szokatlannak tekinthető teendő vár majd ránk már az alapoktól kezdve. Az egyik ilyen a lábazatkialakítást követően a feltöltés, amit hajdanán megoldottak a fundamentum kiásásakor megmaradt földdel, a tehetősebb családok esetleg gyengébb minőségű agyagos sódert használtak erre a célra, de ma már gondosan odafigyelnek rá a kivitelezők, hogy ezen a ponton mindig a legjobbat tudják kihozni az épületből.

Ennek megfelelően manapság a lábazati feltöltést jellemzően sóderrel vagy kaviccsal oldják meg a legtöbb helyen. Ez természetesen csak abban az esetben kivitelezhető, ha nincs pinceszint a ház alatt, hiszen ilyen kialakítás mellett nyilván a beltérhez kapcsolódik a lábazat is. Nyilván léteznek trükkök és praktikák, melyekkel a lábazat feltöltése olcsóbbá tehető – sok esetben félig például termőfölddel töltik fel –, azonban az esetek többségében a sóder vagy a kavics a jó megoldás.

Sóder vagy kavics?

Nyilván adja magát a kérdés, hogy mégis melyiket alkalmazzuk ebből a célból? A sóder vagy a kavics lehet szerencsésebb ilyen szempontból? Sokan az árkategória miatt a sóder mellett döntenek, hiszen valamivel elérhetőbb ebből a szempontból, mint a kavics, és ha jó minőségű sóderről van szó, akkor természetesen közel ugyanolyan jó megoldás, de fontos paraméter ezen a ponton a helyes elterítés és bedolgozás kérdése.

Miért? Mert a sóder egyik mondhatni rossz tulajdonsága, hogy rosszul ülepszik, azaz könnyedén el lehet rontani, ami utána rengeteg kellemetlenséget okozhat a lakás szerkezetében. Amennyiben például nem rétegesen kerül elterítésre, ezáltal nem döngölik legalább 20-25 centiméterenként megfelelő lapvibrátorral, hanem csak a betöltés után az egész felületet, akkor az később akár centimétereket is ülepedhet majd.

Ez kifejezetten sok kellemetlenséggel járhat a ház statikai állapotát tekintve, hiszen a lábazati feltöltés, az aljzat süllyedése természetesen a többi épületelem süllyedésével is járhat. Amennyiben a kavics mellett döntünk, akkor ezt a problémát elfelejthetjük. Bár ennél az ömlesztett anyagnál is lényeges a megfelelő döngölés kérdése, azonban a nagy szemcseméret és a szilárd jellemzők miatt sokkal kisebb az esélye a süllyedésnek, illetve az ebből fakadó gondoknak, melyek a későbbiekben akár milliós extra költségekkel is járhatnak.

A lábazat feltöltése kaviccsal

Ha tehát választani kell a sóder és a kavics között a lábazat esetén, akkor utóbbi szerencsésebb megoldásnak tekinthető több szempontból is. Mint az imént már említettük, ezzel az ömlesztett anyaggal könnyebb úgy dolgozni, hogy utólag kevesebb a hibalehetőség, de nagy előnye még, hogy amennyiben nem kézi töltést szeretnénk végezni, hanem gépekre bíznánk a munkafolyamatot, akkor lényegesen egyszerűbb lesz így dolgozni, hiszen amennyiben egy munkagép a helyére önti a kavicsot, akkor az már az esetek többségében megfelelő lesz, minimálisan kell talicskával és lapátokkal, azaz kézi erővel beavatkozni. A sóder esetében ez az extra munka jellemzően mindig több!

Ezen felül a kavics alkalmazásakor is oda kell figyelni a rétegrendre. Nem olyan drasztikus probléma, ha ez elmarad, ugyanakkor biztosan lényegesen tömörebb felületet kapunk, ha ezt az ömlesztett anyagot is 20-25 centiméterenként egy lapvibrátorral döngöljük. Ezzel a folyamattal a nagy kavicsszemek könnyebben elhelyezkednek a lábazatban, kitöltik a helyet, így esély sem lesz utólagos mozgásra, ami utána befolyásolná az épület statikai állapotát.

Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a biztonságosabb és egyszerűbb kialakítás mellett a kaviccsal sokkal gyorsabb dolgozni, pláne abban az esetben, ha gépi rakodás történik. Amennyiben tehetjük tehát, érdemes inkább ezt az ömlesztett anyagot választani lábazati feltöltés esetén, de meg kell jegyeznünk, hogy a funkció tekintetében a sóder is ugyanúgy képes ellátni a feladatát, a vizet nem engedi fel az aljzatig, mert nincs közvetítő közege.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Erre figyeljünk oda, ha télen készítenénk murvás beállót

2023-01-20

A téli időszakban kifejezetten nehéz földmunkát végezni és ömlesztett anyaggal dolgozni, de nem lehetetlen.

Földnedves betont télen? Lássuk a legfontosabb szempontokat!

2023-01-10

Nagyon fontos betartani bizonyos szabályokat abban az esetben, ha télen dolgoznánk a földnedves betonnal.

A legtöbb ömlesztett anyag télen is jól tárolható

2022-12-20

Ha ömlesztett termékkel dolgoznánk, ahhoz jó időre van szükség, így télen leginkább a tárolásról kell gondoskodnunk.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben