A földnedves beton kötési ideje

Hogy milyen gyorsan köt a földnedves beton? A válaszadáshoz elengedhetetlen több szempontból is megvizsgálni a kérdést!

Mit kell tudni a földnedves beton kötési idejéről?

Azon túl, hogy az építőipar egyik legfontosbab alapanyaga, a beton egy nagyon sokoldalú alternatívát képvisel. Néhány évtizeddel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt sokak számára, hogy a betont ne a háznál keverjék cementből, sóderből és vízből, ma pedig már az a természetesebb, hogy egy építkezésnél, felújításnál vagy nagyobb betonozási munkánál betont rendelnek az emberek. Sőt mi több, a felhasználók többféle típus közül válogathatnak maguknak, hiszen a mixerbeton mellett ott a földnedves beton, ami nagyon sok esetben jelent kiváló alternatívát, ha ismerjük tulajdonságait. Tudni kell ugyanis, hogy nem véletlenül van a piacon kétféle betontípus, hiszen egészen más sajátosságokra számíthatunk a mixerbetontól és a földnedves változatától. Mivel utóbbi jellemzően népszerűbb és sokoldalúbb felhasználással rendelkezik, ezért az alábbiakban ezt a témakört jártuk körbe egy kicsit alaposabban is.

A Békás Logistic kínálatából megvásárolható földnedves beton tulajdonságai ugyanis teljes egészében eltérnek a mixerbetontól, sőt még az otthon előállított betonmasszától is, ezért vásárlás előtt nagyon fontos megfelelően kiismerni ezt az ömlesztett anyagot. Tudjuk-e például, hogy milyen gyorsan lehet felhasználni kiszállítás után a földnedves betont? Egyáltalán meg kell-e nedvesíteni ezt a masszát az alkalmazáskor, vagy ahogyan a tüzépről megkapjuk, azonnal a helyére tehető? Egyáltalán mekkora a földnedves beton kötési ideje? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy aki földnedves beton vásárlása előtt áll, pontosan tudja, mire számíthat tőle.

A földnedves beton kötési ideje

Az első és legfontosabb kérdés, ami nagyon sokakban felmerül a földnedves beton kapcsán, az a kötési idő, amit több szempontból is fontos megvizsgálni, hiszen az elnevezés alatt rengetegen más-más tulajdonságot értenek.

Kötési időről beszélünk egyszer a felhasználhatóság tekintetében. A földnedves betont ugyanis készre keverve szállítják ki hozzánk, ami azt jelenti, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni a massza kapcsán a betermelést. Amennyiben ugyanis órákon át hagyjuk a helyén a földnedves betont, akkor megköt, és egy nagy, esetenként többtonnás betontömb lesz az eredménye, amit csak véséssel és feldarabolással tudunk elszállíttatni a helyszínről. A földnedves beton első kötési idejeként tehát a 3-4 órás ciklust érdemes megjegyezni, hiszen ennyi időt vesz igénybe, hogy a kérdéses ömlesztett anyag meghúzzon, azaz szilárdulni kezdjen. Némi víz hozzáadásával vagy egy alapos átforgatással nyilván lehet még nyerni 1-2 extra órát, de ilyen esetben már a beton végleges szilárdságát és minőségét kockáztatjuk vele.

Rendkívül gyors kötési ideje miatt, rendkívül közkedvelt.

Ezen felül a földnedves beton kapcsán mindenképpen meg kell említenünk a végleges kötés idejét is. Ezen a téren ugyanolyan értékekről beszélhetünk, mint például a mixerbetonnál vagy az otthon kevert betonmasszánál. Ez nem más, mint 3-4 hét! Ezen az intervallumon rengetegen meglepődnek, hiszen a beton 24 óra alatt ránézésre és érzésre teljesen megszilárdul, használhatóvá válik, valójában azonban olyan folyamatok játszódnak le benne, amelyek ezt az időszakot alaposan kitolják. A kémiai reakciók és a víz kipárolgása például mindig hosszú napokig tartanak, miközben nekünk folyamatosan gondoskodnunk kell a felület nedvességtartalmának megőrzéséről és így tovább.

Mi a különbség a földnedves beton és a mixerbeton között?

Miután a fentiekben sokat emlegettük a mixerbetont, ezért nagyon fontos, hogy a teljesség kedvéért összevessük egymással ezt a két ömlesztett anyagot, hiszen sokan emlegetik egy lapon ezt a kettőt, miközben jelentős különbségek tapasztalhatók közöttük. Érdemes ezért áttekinteni a két termékkategória közötti legnagyobb eltéréseket, ami nemcsak abban segít, hogy miként kell dolgozni velük, hanem abban is, hogy mikor, illetve melyiket válasszuk magunknak.

A két ömlesztett anyag között a legnagyobb különbséget a víztartalomban találhatjuk. A földnedves beton ugyanis már a neve kapcsán is egészen sokat sejtet, hiszen nagyon kevés nedvesség található benne, emiatt már a kiszállításkor sokkal szilárdabb, nehezebben kezelhető, de éppen ezért lényegesen tovább elhúzhatjuk a bedolgozását. Szintén ebből a tulajdonságból kifolyólag a felhasználás előtt a földnedves betont – főleg egy-két óra állás után – érdemes nedvesíteni és átkeverni egy kicsit. Ezzel szemben a mixerbeton készen érkezik és azonnali felhasználást igényel, ezért szükséges ezt a típust rögtön a helyére deponálni minden esetben.

Szintén különbséget kell tenni a két anyag között a száradási időt tekintve. A földnedves beton ugyanis a kevés nedvesség miatt lassabban szárad, hiszen nem megy végbe benne olyan intenzíven az a kémiai reakció, ami a szilárduláshoz elengedhetetlen. Míg a mixerbeton azonnali bedolgozást igényel, mert amennyiben lehetőség lenne deponálásra – folyós jellege miatt ez egyébként sem valósítható meg –, azonnal kötésnek indulna. Földnedves társánál ez a folyamat közel sem ennyire intenzív.

Bár a fentiekben is érintettük már, ugyanakkor fontos még egyszer kiemelni, hogy a bedolgozás tekintetében egyaránt jelentős a különbség a mixerbeton és a földnedves beton között. A mixerbetonnal ugyanis jellemzően könnyebb dolgozni, de sokkal drágább is, hiszen szükség van hozzá megfelelő személyzetre, speciális keverőautóra, szükség szerint betonágyúra vagy olyan eszközökre, amelyek gyakorlatilag azonnal a helyére tudják tenni a masszát, ami a földnedves betonra nem jellemző. Olyannyira nem, hogy gyakorlatilag billenőplatós teherautóval is a helyszínre szállítható, ott a földre deponálható, majd onnan kényelmesen, 3-4 órán belül kell egy kis nedvesítés és szükség szerinti átkeverés után a helyére tenni.

Rendkívül egyszerűen szállítható

Nyilván ezek a tulajdonságok a bedolgozás tekintetében is különbséget húznak a két betontípus között, noha itt fontos megjegyezni, hogy ez nem minden esetben igaz. Az alapfelállás, hogy a földnedves beton a kisebb víztartalom miatt ebben az állapotában nehezebben teríthető el, szükség lehet hozzá tűvibrátorra, de amennyiben kellő nedvességet adunk neki, akkor ugyanolyan állag is elérhető vele, mint a mixerbetonnál, ami viszont éppen emiatt egyszerűbben és könnyebben bedolgozható. Kijelenthető tehát, hogy mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai, ezért mindig érdemes az adott helyzethez és lehetőségekhez igazítani, hogy melyiket választjuk.

Milyen munkálatokhoz ideális a földnedves beton?

Végül, de nem utolsó sorban fontos beszélni arról is, hogy milyen esetekben ideális választás a földnedves beton? Az ugyanis már világossá válhatott, hogy jelentős átfedés van a mixerbeton és közte, viszont közel sem csak a kedvezőbb ár, hanem a nagyobb szabadság miatt is, hiszen a lassabb kötési időből kifolyólag sokkal könnyebben dolgozhatunk a földnedves betonnal, egyáltalán nem szükséges sietni a felhasználásával. Ezen felül ezt a terméket mindig olyan esetekben érdemes választani, ahol a leendő betonfelület szilárdsága és keménysége különösen fontos, illetve valamilyen takarás megy még rá, azaz nem lesz látható felülete.

Emiatt nagyszerű döntés kisebb alapozáshoz, aljzatbetonozáshoz, bármilyen vasalt vagy vasalatlan szerelőbetonhoz, zsalukövezéshez, járdákhoz vagy lépcsőkhöz, teraszoknál vagy kocsibeállóknál – jellemzően alapbetonként –, magánutak aszfaltfelülete alá utolsó előtti rétegnek, valamint különféle szegélyek, így például kerti betonszegélyelemek megtámogatására.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben