A darált betonnal télen is könnyen lehet dolgozni

A téli időszakban a legtöbb ömlesztett termékkel nehéz dolgozni, de a darált beton egyáltalán nem tartozik ezek közé.

Téli munkavégzés a darált betonnal

A téli időszak nem a legalkalmasabb arra, hogy a szabadban dolgozzunk. Különösen akkor nagyon nehéz, amikor az időjárás sem áll mellettünk, így például kifoghatunk túlzottan fagyos, de túlzottan csapadékos időszakot is, amire nyáron vagy a tavaszi szezonban lényegesen kisebb az esély. További nehézségeket okozhat, ha a munkavégzés során még valamilyen ömlesztett termékkel is dolgoznánk, hiszen vannak olyan anyagok, amelyek különösen nagy nehézséget idézhetnek elő. Példának okáért a túlzottan csapadékos időszakban nem lehet homokkal és sóderrel dolgozni, míg az erős fagy ezek mellett még az olyan termékekhez köthető munkavégzést is megnehezíti, mint a murva. Szerencsére azonban közel sem ennyire siralmas a helyzet minden egyes ömlesztett termék kapcsán!

Ott van például a Békás Logistic kínálatából is megvásárolható darált beton, mely első blikkre nem tűnik szokványos ömlesztett terméknek – és nem is az, hiszen alighanem az egyetlen olyan a kategórián belül, ami nem természetes kőzetből vagy közvetlenül bányából származik. Részben ebből az okból kifolyólag beszélhetünk arról, hogy a darált beton milyen jó alternatívát képvisel, hiszen ezzel a termékkel vajmi kevés probléma akad a téli időszakban, hiszen a legtöbbször géppel kell végezni a kapcsolódó munkát, így aligha akad olyan nehézség, ami a téli időszakban előfordulhat a felhasználás kapcsán. Hogy mégis milyen előnyei vannak még a darált betonnak, egyáltalán miféle ömlesztett anyag ez és mire használható? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kivétel nélkül válaszolunk!

Mi az a darált beton?

A darált beton legnagyobb különlegességét az adja, hogy egy olyan ömlesztett termékről van szó, mely nem közvetlenül egy bányából származik – hiszen a beton nem egy természetben előforduló anyag –, hanem gyakorlatilag az építkezési törmelék újrahasznosított változata, így a feldolgozóból kerül kiszállításra, méghozzá egy alapos előkészületi munkát követően. A darált beton alapja ugyanis gyakorlatilag nem más, mint az építési törmelék, melyben a legkülönfélébb lerombolt vagy összedőlt épületek betonelemei – alapok, áthidalók, oszlopok, födémek és egyebek – zúzott, illetve darált elemeit találjuk. Ezeket a válogatott, minden más egyéb idegen anyagtól mentes betonelemeket speciális gép segítségével darabolják és zúzzák össze szállítható, illetve felhasználható állapotba.

“A

A darált beton jellemzően 0-80 mm-es szemcsenagysággal rendelkezik, aminek megvan a maga oka. Azért zúzzák össze ilyen apróra, hogy ismételt felhasználás során megfelelően tömöríthető legyen, ezen felül pedig szükség esetén akár még lapáttal is könnyedén mozgatható, megmunkálható. Minden esetben tisztított, válogatott építési törmelékből áll, emiatt kiváló tulajdonságokkal rendelkezik mind a tömörödés, mind a vízáteresztő képesség tekintetében. Sok esetben alkalmazzák önmagában, de jó megoldás akkor is, ha például valamilyen más ömlesztett anyaggal elegyítve, esetleg friss betonmasszába keverve, sóder mellett vagy sóder helyett használnánk.

Mire alkalmazható a darált beton?

A darált beton azért nagyon kedvelt ömlesztett anyag, mert rengeteg dologra alkalmazható. Különösen hatékony például önmagában valamennyi alapozási munkára abban az esetben, ha szeretnénk biztos fundamentumot nyújtani például egy leendő épületnek, vagy bárminek, aminek nagy terhelést kell elbírnia. A darált beton ebből kifolyólag legalább olyan ideális egy házalap alsó felének kitöltésére, mint például egy süllyedő útszakasz feltöltésére földes út esetén, hiszen jól ülepszik, kiválóan vezeti a vizet, miközben mégis stabil vázat képvisel.

Ezen felül a darált beton akkor is kitűnő, ha önmagában, azaz felületként használják. Nyilván egy kizárólag gyalogos forgalomra alkalmazott járda vagy bekötőút esetén nem a legszerencsésebb megoldás, de még egyszerű személyautós alkalmazásra sem a legjobb, amennyiben azonban egy olyan földesutat vagy más egyéb közeget akarunk biztosítani a sártól vagy a süllyedéstől, ahol nagyobb súlyt képviselő járművek, például traktorok vagy kamionok közlekednek, ott a darált beton nagyszerű megoldás fundamentumként és felületkialakításkor egyaránt. Ennek az oka, hogy a darált beton megfelelő rétegrendű, azaz folyamatos tömörítés mellett olyan szilárd és nagy teherbírású felületet képes nyújtani, mintha tömör aszfaltról vagy betonról beszélnénk.

Az alapozás és a felületkialakítás mellett a darált beton alkalmazása kapcsán mindenképpen ki kell emelnünk még, hogy a kérdéses ömlesztett anyagot természetesen betonmasszában is fel lehet használni, így példának okáért ha túl kevés a sóder, vagy erőteljesebb anyagot kevernénk, akkor darált beton hozzáadásával sokkal vaskosabb és magasabb teherbírású beton állítható elő. Természetesen itt fontos kiemelni, hogy a darált beton hozzáadásával kikevert betonból nehéz egységes felületet előállítani, ezért ez a megoldás inkább olyan helyeken jó megoldás – például alapoknál vagy támfalaknál –, ahol inkább a funkció, mint a látvány a fontos.

Miért előnyös télen a darált beton alkalmazása?

Hogy miért előnyös télen a darált beton használata? Az első és legfontosabb, hogy ezt az ömlesztett anyagot általánosságban mindig gépek dolgozzák el, hiszen túl vaskos és túl szikár ahhoz, hogy emberi erővel és lapátokkal lehessen teríteni. Nyilván kisebb mennyiségben ez sem jelent problémát, azonban a darált betonra jellemzően olyan helyezetekben van szükségünk, amikor egyszerre több köbmétert kell rendelnünk, amihez már megfelelő munkagép is kell majd. Ez azért fontos, mert nagyon sok ömlesztett anyagnál gondot okoz az eső, de még inkább a nedvesség hatására jelentkező fagyás, aminek részeként a szikladarabok gyakorlatilag egy nagy tömbbé összeállnak, és emberi erővel gyakran lehetetlen eldolgozni őket.

“Használatának

Ami fontos még a téli felhasználás kapcsán, hogy a darált beton állaga vagy jellege nem módosul sem az eső, sem a hó hatására. Míg például a homokra vagy a sóderre kifejezetten negatívan hat a nedvesség, addig a darált beton annyira tömör anyag, mint a murva vagy a bazalt és az andezit, egyszóval akár hónapokig vagy évekig is kint hagyható a szabad ég alatt, a tél nem tesz benne további kárt. Ezen felül munkagéppel bármikor és bárhová betermelhető, egyedül akkor ütközhetünk akadályokba, ha például betonoznánk vele, hiszen azzal akadhatnak problémáink ebben az időszakban.

Milyen nehézségeket tapasztalhatunk télen a darált betonnal?

Amint azt az iménti bekezdésben már hangsúlyoztuk, a téli időszakban azért nem találkozhatunk nehézségekkel a darált beton kapcsán, mert egy olyan ömlesztett anyag, amivel a legtöbbször időjárástól függetlenül dolgozhatunk. Akadnak azonban nagyon ritka kivételek, melyekre nem árt odafigyelni. Ilyen példának okáért az, ha a darált betont emberi erővel mozgatnánk, illetve termelnénk a helyére, mert nincs pénzünk munkagépet bérelni, kisebb mennyiségről van szó vagy olyan helyre kell hordani, amit egy géppel nem lehet megközelíteni.

Ilyenkor az erős fagy, különösen eső vagy hóolvadás után konkrétan masszív tömböket tud formálni a darált beton kupacokból, amit még csákánnyal sem lehet szétválasztani, ezáltal mindenképpen enyhébb időjárás kell ahhoz, hogy megkezdődhessen a munka. Pozitívum azonban, hogy munkagép esetén nincs olyan téli helyzet, ami megakadályozná a darált betonnal történő munkavégzést.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben