4 kérdés, amit murva vásárlása előtt fel kell tennünk magunknak

Mielőtt murvát rendelnénk, nagyon lényeges feltenni néhány kapcsolódó kérdést a téma kapcsán. Hogy melyek ezek?

Fontos tudnivalók murva vásárlása előtt

A murva az egyik legnépszerűbb ömlesztett anyagnak tekinthető abban az esetben, ha felületkialakításra kerül sor a kertben vagy a ház körül. Legyen szó például egy járdáról, egy autófeljáróról, egy parkolóról vagy egy díszkert elemeiről, ez a fehéres színű kőzúzalék tökéletes választás lesz, de nemcsak esztétikailag, hanem a hatékonyság tekintetében egyaránt. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a murva vásárlása előtt oda kell figyelnünk bizonyos dolgokra, melyekhez elengedhetetlen lesz feltenni magunknak néhány kérdést. Ezek – a megfelelő válaszokkal egyetemben – a következők:

Mire használnánk a murvát?

A közhiedelemben sajnos él egy tévhit a murváról, miszerint ez az ömlesztett anyag kizárólag egyetlen szemcseméretben érhető el, ami ebben a formában sajnos egyáltalán nem igaz, hiszen léteznek belőle különféle méretkategóriák, ezáltal egészen apró típus a díszítésre, közepes megoldás a ház körüli teendőkhöz, nagyobb úti murva a magas teherbírású felületek kialakításához, de ott a poros murva is, ha nem az esztétika, hanem inkább a hatékonyság a cél.

Ennek fényében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen murvát rendelünk magunknak! Ha például díszítésre, helykitöltésre, vízelvezetésre vagy éppen fugaként alkalmaznánk, akkor a 2-5 milliméteres, úgynevezett ágyazó murva lehet a jó döntés. A következő lépcsőfok az 5-12 és a 12-20 milliméteres szemcsenagyságú kerti murva, ami nevéhez hűen a díszkertben, a ház körül állja meg a helyét a leginkább. Ideális autófeljárókhoz, járdákhoz, de például közterek esetén, temetőkben vagy szoborparkokban is megállja a helyét.

Ez a murvatípus azonban nem megfelelő például akkor, ha egy olyan utat, parkolót vagy autóbeállót készítenénk, mely nagyobb súly megtartására szolgálna. Amennyiben esztétikus megoldást keresünk, akkor ilyen munkálatokhoz az úti murva ideális a 20-55 milliméteres szemcsenagyságával. Az elhangzottakon felül az osztályozatlan vagy más néven poros murva létezik még, mely 0-55 milliméteres szemcsenagyságig mindent felvonultat, és a díszes murvafelületek alapozásához ideális, de akkor is kiváló alternatíva, ha olyan utat alakítanánk ki, melynek nem az esztétikai értéke, mint inkább a funkciója a fontos.

Mennyi murvára van szükségünk?

Közel sem elegendő azonban azt tisztázni a rendelés előtt, hogy milyen típusú murvára van szükségünk, ezen a téren elengedhetetlen tudni még, hogy mekkora mennyiséget kell rendelnünk belőle. Ennek az oka leginkább az, hogy a murva nem olyan, mint a sóder vagy a termőföld, amiből néhány extra talicskát még el lehet teríteni, hiszen a murva esetében nem ennyire egyszerű a helyzet. Emiatt fontos jó előre kiszámolni, hogy hány köbméterre lesz szükségünk az adott munkához.

Ha ezen a téren támpontra lenne szükségünk, mert el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi lehet vagy mire elég egy köbméter murva, akkor úgy kalkuláljunk, hogy a kérdéses ömlesztett anyag ebben a mennyiségben nagyjából egy 10 négyzetméteres felület 10 centiméteres fedését tudja biztosítani. Ennek tudatában már jellemzően tudjuk, hogy egy feljáró, egy parkoló vagy egy járda esetében hány köbmétert kell hozatnunk.

Ennek a kérdésnek a megválaszolása egyébiránt azért is nagyon fontos, mert a murva szállításának is megvannak a maga követelményei, úgymond formaságai. Hogy mennyi ömlesztett anyagot rendelünk, az nagyban meghatározza a logisztika költségeit, hogy mekkora teherautót és hányszor kell kirendelni hozzá a helyszínre, tehát ebből a szempontból is nagyon lényeges jól átgondolni, hogy milyen munkálatokhoz és pontosan mennyi murvára lesz szükségünk.

Van-e megfelelő eszközünk a murva eldolgozásához?

Ugyan látványos ömlesztett anyagról beszélünk, de a murváról fontos tudni, hogy egyáltalán nem könnyű dolgozni vele. Szükséges tehát a rendelés előtt tisztázni, hogy minden eszközünk adott hozzá, illetve tudunk kölcsönkérni vagy legalább bérelni mindent. Példának okáért a murva nyers elterítéséhez elegendő lehet egy lapát, egy talicska és egy vasgereblye, azonban a helyzetet máris nehezíti, ha szegélyek lerakására, illetve döngölésre is szükség lesz.

A murvás terület oldalain elhelyezett betonszegélyeket ugyanis friss betonmasszába kell elhelyezni, amihez szükség lesz legalább egy kisebb betonkeverőre, a beállításhoz pedig néhány kőművesszerszámra és legalább egy vízmértékre. Ha pedig a murvát döngölni szeretnénk az egyenletes és fix felület miatt, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz majd egy lapvibrátor, amit megvásárolni nem költséghatékony, inkább bérelni érdemes.

Tudjuk-e, hogy milyen alapra van szüksége a murvának?

Soha nem szabad a murvát csak úgy szétszórni a puszta talajon, hiszen ez már rövidtávon sem vezet látványos, illetve hatékony eredményre, ezáltal mindig szükséges hozzá megfelelő alapot biztosítani. Ezt egy közönséges járdánál nyilvánvalóan nem kell túlzásba vinni, ilyen esetben elegendő lehet 10-15 centiméter mélyen kiemelni a földet, szegélyezni az oldalakat, a murva alá pedig vízáteresztő fóliát teríteni, de egy járműforgalomra alkalmas feljáróhoz például ez már biztosan nem elegendő.

Ilyen esetekben megfelelő alap kell, ezáltal legalább 30-40 centiméter mélyen osztályozatlan murvát szükséges elteríteni és bedöngölni – természetesen a sóder is kiváló alternatíva ebből a szempontból, ha spórolni szeretnénk –, ami azért fontos, mert így a felső réteg biztos fundamentumra kerülhet, így a nagyobb súlyú autók vagy teherautók alatt sem süllyed meg a felület.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben